Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sla verrijkt met jodium voor gezonde voeding

Door het toevoegen van jodium in de teelt van sla op water is de voedingswaarde van sla voor mensen te verbeteren. Jodiumgebrek is wereldwijd een groot gezondheidsprobleem. Wageningen UR Glastuinbouw ontwikkelde samen met meststoffenfabrikant SQM Europe BV een teeltmethode om sla te verrijken met jodium.

Biofortificatie van bladgroenten met jodium biedt een perspectief om de jodiumopname bij mensen te vergroten. Wereldwijd kampen zo’n twee miljard mensen met jodiumgebrek. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dit één van de belangrijkste gezondheidsproblemen van dit moment. Met name voor zwangere vrouwen en voor jonge kinderen vormt een tekort aan dit voedingselement een risico doordat er stoornissen in de ontwikkeling optreden. Bij oudere kinderen en volwassenen kunnen schildklierproblemen en mentale stoornissen optreden.
Jodiumgebrek bij mensen treedt vooral op in gebieden waar de bodem een laag jodium gehalte heeft. Gewassen die daar geteeld worden, bevatten te weinig van dit element. Door het toevoegen van jodium aan zout voor bijvoorbeeld brood is dit tekort in de voeding grotendeels op te lossen. De broodconsumptie neemt echter af en bovendien zijn er verschillende culturen waar weinig brood wordt gegeten. Een alternatieve bron van jodium is daarom gewenst. Groenten lijken een goed alternatief.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Onderzoeker Wim Voogt vertelt: "Uit eerder onderzoek is bekend dat gewassen goed in staat zijn op jodium op te nemen als het element vrij beschikbaar is. Het jodium komt vooral in de bladeren en niet in de vruchten of zaden. Omdat jodium in de bodem makkelijk wordt vastgelegd, hebben we een proef opgezet met de teelt van sla in water. Deze teeltmethode doet in steeds meer gebieden opgang. Onze aandacht heeft zich gericht op de toediening van jodium in twee verschillende vormen, namelijk jodide (I-) en jodaat (IO3-). We hebben verschillende concentraties onderzocht en gekeken hoe groot de opname is."

Uit deze proeven blijkt dat bij het toevoegen van jodium aan de voedingsoplossing het jodiumgehalte van de sla neemt significant toeneemt. Ook blijkt dat er geen effect is op de gewasontwikkeling of de verdamping. De jodium komt vooral in de buitenste bladeren van de slakrop. De opname van jodide blijkt gemakkelijker dan van jodaat. Er werden geen verschillen in het effect van jodium in de voedingsoplossing gevonden tussen een winter- en een zomerteelt.

Bij de hoogste jodiumconcentratie in de voedingsoplossing in de slateelt blijkt dat de hoeveelheid jodium in de bladeren voldoende is om bij een consumptie van vijftig gram sla per dag te voorzien in 22 procent (bij toevoeging van jodaat) en 25 procent (bij toevoeging van jodine) van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Bron: WUR Glastuinbouw
Publicatiedatum: