Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waslijst aan acties nodig om minder eten weg te gooien

Consumenten moeten niet te snel denken dat eten over de datum is. En ondernemers moeten hun winkels slimmer bevoorraden. Dit en nog veel meer acties zijn nodig om te zorgen dat niet langer 30 tot 40 procent van het voedsel wordt weggegooid in de keten van producent tot en met consument.

Verspilling

Het weggooien van voedsel blijkt moeilijk tegen te gaan, zo concludeert LEI-onderzoeker Yuca Waarts. In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onderzoekt zij de mogelijkheden om de verspilling van voedsel in 2015 met minstens 20 procent te verminderen. Daarbij is verspillen meer dan voedsel weggooien, ook het niet optimaal gebruiken van grondstoffen hoort daarbij. Op dit moment gooien Nederlanders jaarlijks zo’n 3,6 miljard euro aan voedsel weg. Dat is ruim een derde van al het voedsel dat voor mensen was bestemd.

Houdbaarheidsdatum

‘Er zijn heel veel redenen waarom mensen eten weggooien en dat maakt het moeilijk om een eenvoudig recept voor verbetering te schrijven’, aldus Waarts. Consumenten kopen volgens haar teveel eten in. En veel eten verdwijnt in de groenbak omdat consumenten de houdbaarheidsdatum te serieus nemen. ‘De tht-datum geeft aan dat het product tot dat moment kwalitatief goed is. Maar het product is na die datum vaak nog best goed te consumeren.’

Knobbeltjes

Bedrijven zouden vaak te grote bestellingen plaatsen, omdat ze denken dat consumenten een vol schap waarderen, of uit onervarenheid. Ook als groente en fruit niet aan de homogeniteitseisen voldoet wordt het bijvoorbeeld niet in supermarkten verkocht, wat leidt tot voedselverspilling eerder in de productieketen. ‘In Engeland hebben supermarkten een poosje knobbelige aardappelen verkocht na een slechte oogst. Mensen kochten ze zonder problemen. Maar toen er weer voldoende aanbod was, hebben de winkels hun eisen weer opgeschroefd.’

Impact

Waarts heeft inmiddels een waslijst aan partijen verzameld die betrokken kunnen worden. ‘Er is niet één oplossing, maar het is wel heel goed om je er druk om te maken. Als we geen eten meer weggooien, heeft dat een enorme impact op ons energieverbruik en de mondiale voedselzekerheid.’

Bron: LEI
Publicatiedatum: