Grapefruit kan metabool-syndroom voorkomen
Voorafgaande studies hebben eerder aangegeven dat sommige stoffen in grapefruit nuttig zijn bij het reguleren van bloedvetten en suikers. Ook vond men dat mensen die elke dag een rode grapefruit aten hun cholesterol kunnen verlagen met 15% en de triglyceriden met 17%.
Een ander onderzoek door de University of Western Ontario stelde vast dat het flavonoïde Naringenin, dat van nature voorkomt in grapefruit, een rol speelt vergelijkbaar met het suikerregulerend hormoon insuline.
In het nieuwste onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes, voerde hetzelfde team onderzoekers een follow-up van de Naringenin studie uit met levende muizen. Eerst hebben ze muizen gefokt met een tekort aan low-density lipoproteïne (LDL)-receptoren in hun levers. Wanneer dergelijke muizen met een vetrijk dieet gevoed worden (42 % calorieën uit vet), ontwikkelen ze snel obesitas en andere symptomen die kenmerkend zijn voor het menselijke metabool-syndroom.
"De gemarkeerde obesitas dat zich ontwikkelt in [muizen gevoed een hoog vet dieet] werd volledig verhinderd door Naringenin," aldus onderzoeker Murray Huff.
De onderzoekers herhaalden het experiment vervolgens met ongewijzigde muizen. Na 30 weken vertoonden de normale muizen ook obesitas en symptomen van het metabool-syndroom, behalve wanneer hun dieet aangevuld werd met 3 procent Naringenin.