Familiebedrijf Mol 'in de uien'
De uien worden voor een groot deel geteeld in Flevoland, maar ook in Zeeland. De uien komen met name van sorteerbedrijven, omdat Mol Fresh Food specifieke maten nodig heeft, 60 tot 80 mm doorsnee. Diverse grote machines pellen, snijden en verpakken de rode en gele uien. Vervolgens gaan de uien in gewenste verpakkingen o.a. naar de groothandel, groentensnijbedrijven, horeca en visbranche. Uiteindelijk vindt de consument de uitjes bij de haring (ook in de supermarkt) of bij de frikadel in de cafetaria, of op de pizza in de pizzeria.
Woensdagochtend was het weer tijd voor het gemeentelijke bedrijvenbezoek, wethouder Frits Fabriek en bedrijvencontactambtenaar Piet Vermeer lieten zich rondleiden en informeren over het gehele traject, van de teler naar de eindgebruiker.
Duidelijk werd dat “Mol Fresh Food" veel aandacht heeft voor de hygiëne, uiteraard een vereiste waar met voedsel wordt gewerkt. De HACCP en ISO certificaten welke behaald zijn onderstrepen dit nog eens. De 15 medewerkers gaan gehuld in jassen en dragen haarnetjes. Eind oktober wordt een nieuwe lijn in gebruik genomen, dan zullen er ook centimeterdikke uienringen gesneden worden, voornamelijk bestemd voor de export. De uienringen worden elders voorzien van een krokante laag daarna diepgevroren en later kan de consument ze gefrituurd nuttigen als snack. Ook biologische uien worden geschild en er is zelfs een handmatige lijn om sjalotjes te schillen.
"Per dag gaat er 20 tot 25 ton geschild de deur uit, een volle vrachtwagen. Er zijn het hele jaar door voldoende uien, want 75% van de Nederlandse oogst is voor de export bestemd, er zijn dus genoeg uien voor de Nederlandse markt", vertellen de gebroeders Mol.
Voor meer informatie:
Mol Fresh Food
Huinerweg 8 Putten
www.molfreshfood.nl
Bron: De Puttenaer