Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Belgische kiwibes: lekker maar duur

De Belgische fruitteelt is een soort rijker: de kiwibes. Deze "kleine kiwi" is niet nieuw, want werd al vanuit Frankrijk en Italië in ons land ingevoerd, maar groeit nu ook op onze bodem en in ons klimaat. Dat is het resultaat van een samenwerking tussen de Wase fruitveiling Profruco en de Hogeschool Gent. De nieuwe Belgische fruitsoort kan een boost betekenen voor een nichemarkt in onze fruitteeltsector en komt bovendien tegemoet aan de vraag naar Belgisch gebruiksvriendelijk fruit.

Een kiwi, maar dan in het klein

De kiwibes of Actinidia Arguta, ook wel de Siberische kruisbes genaamd, behoort tot hetzelfde geslacht als de gewone kiwi, maar komt oorspronkelijk uit koudere streken in Noordoost-Azië en zelfs Siberië. Dat maakt dat de vrucht ook in onze streken goed gedijt.

De kiwibes is een kleine kiwi, nauwelijks groter dan een druif en met een haarloze dunne schil. Daardoor kan men het zo uit het vuistje eten, in tegenstelling tot de gewone kiwi die men moet schillen of doorsnijden en uitlepelen. Qua voedingswaarde en smaak moet de kiwibes niet onderdoen voor een gewone kiwi. Het vruchtvlees is zacht en sappig, en smaakt zoet. Op kamertemperatuur is de kiwibes zowat een week houdbaar, in de frigo langer.

De Vlaamse tuinbouw diversifieert

De telercoöperatie Profruco, het departement biowetenschappen van de Hogeschool Gent en de provincie Oost-Vlaanderen slaagden erin om de teeltomstandigheden zo te optimaliseren dat een selectie kiwibesrassen in het Belgische, gematigde klimaat kan groeien in openlucht.

Dat is een opsteker voor onze landbouw, die de laatste tijd rake klappen te incasseren kreeg. Vooral voor de telers van aardbeien en ander zacht fruit, die te maken hebben met hoge energiekosten voor de kweek in serres, is dit een interessante neventeelt en een commerciële opportuniteit in een nichemarkt.

Made in Belgium?

Zo’n tien dagen na de lancering van de Belgische kiwibes gingen we op pad om deze nieuwigheid aan te kopen. Helaas, de enige kiwibessen die we in enkele Colruyt-winkels vonden, waren van Franse oorsprong (al stond dit slechts in piepkleine letters vermeld op het etiket). Op zich geen probleem, maar als er op de verpakking staat “uit onze eigen contreien”, dan verwachten wij toch wel vruchten uit de iets dichtere omgeving. Ook de verwijzing naar een Belgische website over de kiwibes staaft dat vermoeden…

In de Colruyt-winkel zelf staat er nabij de kiwibessen geafficheerd dat deze van Belgische, Franse of Zwitserse oorsprong kunnen zijn. Ga er bij uw aankoop van kiwibessen dus niet van uit dat het altijd over de Belgische oogst gaat, maar verifieer het land van herkomst.

10 kilo kiwi's voor 1 kilo kiwibessen

Zowel bij Colruyt als bij Delhaize kochten we kiwibessen aan van Franse oorsprong (bij gebrek aan Belgische). Qua vorm doen ze denken aan een kruisbes, maar ze smaken duidelijk naar kiwi. Voor een schaaltje van 125 gram betaalden we bij Colruyt € 2,39 (of € 19,12 per kg) en bij Delhaize € 2,49 (of € 19,92 per kg). De kiwibessen die we kochten bij Colruyt waren weliswaar kleiner dan deze van Delhaize.

Ter vergelijking: voor een kilogram (gewone) kiwi’s betaalden we tussen de € 1,98 (merk 365 bij Delhaize) en € 2,94 (bij Colruyt).

Bron: test-aankoop.be
Publicatiedatum: