Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe gezond zijn bananen?

Je hoort wel eens dat bananen echte dikmakers zijn. Klopt dat? En hoe gezond zijn ze voor de rest? Zoals bij alle natuurlijke producten hangt de voedingswaarde van bananen af van factoren zoals rijpheid, bezonning, bodemgesteldheid, hoogte en soort. Ze evolueren ook continu.

Er is een verschil tussen rijpe en onrijpe bananen. Onrijpe exemplaren bevatten veel zetmeel, en weinig suikers. Ook bevatten ze bitter smakende latex. Tijdens het rijpingsproces wordt de latex afgebroken en verdwijnt de bitterheid, terwijl de omzetting van zetmeel naar suiker een aangename, zoete smaak geeft. Eens rijp, blijft er in eetbananen hooguit 1 tot 2 procent zetmeel over. Het suikergehalte kan daarbij stijgen van 1 tot meer dan 20 procent.

Wie te weinig energie verbrandt, houdt op het einde van de dag aan de snelle suikers van bananen enkele extra grammen vet over. In dat opzicht zijn ze niet beter dan het eerste het beste snoepje.

Energie

Voor wie snel en veel energie nodig heeft, kunnen bananen met hun voorraad natuurlijke suikers (sucrose, glucose en fructose) een energieboost geven, ideaal bij zware fysieke arbeid of lange sportactiviteiten. Maar ze zijn geen opkikker zoals koffie.

Tanden

Bacteriƫn op onze tanden en in onze mond snoepen graag van de snelle suikers in de kleverige pulp van rijpe bananen. Daarmee gelden deze vruchten als even gevaarlijk voor de tanden als suiker.

Vitamines

Bananen bevatten tot elf verschillende vitaminen, waaronder vooral A, B1, B2 en C. Hoe meer oranje ze zijn, hoe meer vitamine A ze bevatten.

Maag en darmen

In sommige tropische streken dienen onrijpe bananen als medicijn voor darmklachten. Een lokaal voorkomende onrijpe groene kookbanaan, die constipatie in de hand werkt, helpt jonge kinderen met hardnekkige diarree. Veel rauwe bananen bevatten ook leucocyanidine, dat slijmvliescellen doet groeien en zo maag en darmen beschermt tegen onder meer maagzweren en letsels die het gevolg zijn van geneesmiddelen zoals aspirine.

Kalium

Bananen zijn ook een goede bron voor kalium, al zijn aardappelen nog altijd beter.

Bron: gezondheidsnet.be/ bodytalk
 
Publicatiedatum: