Er is een verschil tussen rijpe en onrijpe bananen. Onrijpe exemplaren bevatten veel zetmeel, en weinig suikers. Ook bevatten ze bitter smakende latex. Tijdens het rijpingsproces wordt de latex afgebroken en verdwijnt de bitterheid, terwijl de omzetting van zetmeel naar suiker een aangename, zoete smaak geeft. Eens rijp, blijft er in eetbananen hooguit 1 tot 2 procent zetmeel over. Het suikergehalte kan daarbij stijgen van 1 tot meer dan 20 procent.
Wie te weinig energie verbrandt, houdt op het einde van de dag aan de snelle suikers van bananen enkele extra grammen vet over. In dat opzicht zijn ze niet beter dan het eerste het beste snoepje.
Energie
Voor wie snel en veel energie nodig heeft, kunnen bananen met hun voorraad natuurlijke suikers (sucrose, glucose en fructose) een energieboost geven, ideaal bij zware fysieke arbeid of lange sportactiviteiten. Maar ze zijn geen opkikker zoals koffie.Tanden
Bacteriƫn op onze tanden en in onze mond snoepen graag van de snelle suikers in de kleverige pulp van rijpe bananen. Daarmee gelden deze vruchten als even gevaarlijk voor de tanden als suiker.Vitamines
Bananen bevatten tot elf verschillende vitaminen, waaronder vooral A, B1, B2 en C. Hoe meer oranje ze zijn, hoe meer vitamine A ze bevatten.Maag en darmen
In sommige tropische streken dienen onrijpe bananen als medicijn voor darmklachten. Een lokaal voorkomende onrijpe groene kookbanaan, die constipatie in de hand werkt, helpt jonge kinderen met hardnekkige diarree. Veel rauwe bananen bevatten ook leucocyanidine, dat slijmvliescellen doet groeien en zo maag en darmen beschermt tegen onder meer maagzweren en letsels die het gevolg zijn van geneesmiddelen zoals aspirine.Kalium
Bananen zijn ook een goede bron voor kalium, al zijn aardappelen nog altijd beter.Bron: gezondheidsnet.be/ bodytalk