Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Topkwaliteit ijsbergsla voor salades Mc Donald’s

Tijdens een leveranciersbeoordeling van McDonald’s, haalde groentesnijderij Van Gorp Greenfood onlangs de Benchmark Excellence Performance. Het bedrijf belevert op het moment 1.150 filialen van de restaurantketen en geldt als voorbeeld voor collegasnijderijen. Het geheim zit onder meer in de oprichting van een eigen teeltbedrijf in 2003: Dutchgrowers.

Met deze stap nam Van Gorp Greenfood de zomerproductie van ijsbergsla,
het belangrijkste slatype voor McDonald’s, bijna volledig in eigen handen. "Doel is niet het aantal stuks of kilo’s per hectare, maar een kwalitatief uitstekende grondstof voor Van Gorp Greenfood", legt Ronald Peeters uit. Als General Manager van Dutchgrowers is hij verantwoordelijk voor ruim 200 hectare ijsbergsla.


V.l.n.r. Sjaar Kuypers (teeltadviseur), Rob Thijssen (directeur VanGorp Greenfood) en Ronald Peeters (general manager Dutchgrowers).

Korte lijnen

"De hele teeltstrategie is gebaseerd op kwaliteit en oogstzekerheid, bijvoorbeeld door heel veel preventieve acties uit te voeren. We doen veel gewascontrole, schoffelen veel en het oogstgewicht is altijd ondergeschikt aan de kwaliteit." Rob Thijssen, directeur van Van Gorp, vult hem aan: "Er zijn geen discussies meer over zaken als beregening, bemesting en oogsttijdstippen. Bij teeltproblemen wordt in
onderling overleg besloten om wel of niet te oogsten en eventueel extra personeel aan de verwerkingslijnen in te plannen. Door de korte lijnen blijven we constant goed geïnformeerd."

Kwaliteit en voedselveiligheid

Bij Van Gorp Greenfood staan kwaliteit en voedselveiligheid voorop. Bij insectendruk wordt elke krop gehalveerd of in vieren gedeeld, om te voorkomen dat er ook maar één insect in het eindproduct belandt: "Bij McDonald’s kunnen we ons geen enkel foutje veroorloven", aldus Thijssen.

Samen zoeken naar de beste rassen

Van Gorp Greenfood en Dutchgrowers zijn vaste bezoekers van de demodagen van Rijk Zwaan in Fijnaart. Daar, maar ook op hun eigen proefvelden in Limburg, wordt samen met Rijk Zwaan bekeken welke ijsbergslarassen het best voldoen aan de eisen van de snijderij. De oogstzekerheid staat daarbij voorop, met ook onder extreme omstandigheden een mooie bolvorming. Verder ziet Van Gorp het liefst rustig gegroeide kroppen, met dakpansgewijs gevormde bladeren en een mooie,
lichtgroene kleur. Een topper op dit vlak is Silvinas RZ, op dit moment hoofdras voor Dutchgrowers, maar ook zijn dit jaar de proeven opgeschaald met Diamantinas RZ, een ras met een betere kleur maar waar de beste teeltmethode wel nog van moet worden gevonden.

Rijk Zwaan is bij dit proces nauw betrokken. Een waardevolle partner, vindt teeltadviseur Sjaar Kuypers: "Ruim 20 jaar geleden had Rijk Zwaan als eerste al rassen met specifieke voordelen voor snijderijen. Sindsdien is er sprake van een
succesvolle samenwerking en inmiddels telen we in het zomerseizoen voor 95
procent Rijk Zwaan-rassen."

Bron: Chainmail, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: