Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bacterievuur blijft boomgaarden bedreigen

Tholen - Bacterievuur is een plantenziekte die vooral fruitkwekers (appel en peer), maar ook boomtelers kopzorgen baart. Infectie komt niet enkel in boomgaarden voor. Naast appel - en perenbomen zijn nogal wat planten gevoelig voor de ziekte. Vele van die waardplanten, bijna allen afkomstig uit de rozenfamilie, komen frequent in tuinen en natuurgebieden voor. Ook heel wat sierstruiken zijn gevoelig voor de ziekte. Als parken en tuinen ‘geïnfecteerd’ zijn, vormen ze op die manier een mogelijke bron van nieuwe infectie.

Bij aantasting verkleuren, verdorren en verschrompelen bloesems, bladeren en twijgen. Het is dus goed dat particulier of overheid één en ander in de gaten houdt. Zeker als dichtbij professionele kwekers of telers liggen. Bacterievuur is een bacteriële plantenziekte. De naam "bacterievuur" wijst al op het karakteristieke van de ziekte. De symptomen zijn duidelijk herkenbaar. De ziekte valt niet te ‘genezen’ want chemische gewasbescherming is niet mogelijk.

De verspreiding gebeurt tijdens warm en broeierig weer op het moment dat planten via bloesems jonge scheuten of beschadigde plantendelen infecteerbaar zijn. Tijdens de hoofdbloei zijn de weersomstandigheden vaak niet ‘gunstig’ genoeg. De infectiedruk is het hoogst via de nabloei tijdens warme, vochtige voorjaarsdagen. Na de nabloei kan infectie via jonge, sappige scheuten. Tijdens de zomer zorgen storm en hagelbuien vaak voor een verhoogde infectiedruk.

De ziekte houdt grote risico’s in voor professionele fruitkwekers en boomtelers. Geïnfecteerde planten(delen) moeten immers vernietigd worden. Dat levert productieverlies op! Het rooien van geïnfecteerde bomen zorgt ook de volgende jaren voor een verminderde productie. De jaren 2007 en 2008 waren jaren met een hoge infectiedruk, wegens ‘gunstige’ omstandigheden voor de verspreiding van de ziekte. Ook in 2009 kregen een aantal telers harde klappen. De kwekers/telers zelf doen alles om binnen hun kwekerij de ziekte onder controle te houden, maar dat is niet genoeg.

Bron: www.bacterievuur.be