Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Knoflook neutraliseert bloedvetten

Tholen - Knoflook is een aromadrager, maar ook een veelzijdig medisch wapen. Het bevat veel positieve stoffen voor het cardiovasculair systeem. Maar niet alle delen van de plant zijn even geschikt.

Knoflook is vanwege de geur niet bij iedereen geliefd. Maar juist voor de moderne mens is dit oude kruid uiterst nuttig. "Tenslotte zijn hart -en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en aderverkalking, de meest voorkomende doodsoorzaak in de geïndustrialiseerde landen," zei Gottfried John Mayer van de Universiteit van Würzburg. De ingrediënten van knoflook werken effectief tegen bacteriën en schimmels, ze verdunnen het bloed en remmen de stolling van het bloed. Bovendien hebben ze een vet -en cholesterolverlagende werking.

Knoflook kan, aldus Mayer, zowel preventief als begeleidende therapie voor verhoogde bloedvetwaarden en preventief voor aan leeftijd gerelateerde aderverkalking worden gebruikt. De bloedverdunnende eigenschappen kunnen ook worden gebruikt voor verlaging van hoge bloeddruk. Het meest heilzame deel is het teentje van de knoflook.
Bij het breken ontstaat allicine.

"De belangrijkste werkzame bestanddelen zijn saponine, het zwavelhoudende aminozuur alliin, vitaminen en selenium", zegt Mayer. Vooral belangrijk is alliin, dat reukloos is. Bij het breken van de tenen ontstaat allicine dat voor de typische geur van knoflook verantwoordelijk is.

De dagelijkse dosis is vier gram, "Dit zijn twee tot drie tenen," voegt Mayer eraan toe. De tenen moet worden verwarmd, maar niet gekookt, zodat de werkzame stof niet verloren gaat. En als de smaak onaangenaam is of uitademing van de geur wil voorkomen, neem dan in plaats van de verse teentjes knoflook- pillen.