Knoflook neutraliseert bloedvetten
Knoflook is vanwege de geur niet bij iedereen geliefd. Maar juist voor de moderne mens is dit oude kruid uiterst nuttig. "Tenslotte zijn hart -en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en aderverkalking, de meest voorkomende doodsoorzaak in de geïndustrialiseerde landen," zei Gottfried John Mayer van de Universiteit van Würzburg. De ingrediënten van knoflook werken effectief tegen bacteriën en schimmels, ze verdunnen het bloed en remmen de stolling van het bloed. Bovendien hebben ze een vet -en cholesterolverlagende werking.
Knoflook kan, aldus Mayer, zowel preventief als begeleidende therapie voor verhoogde bloedvetwaarden en preventief voor aan leeftijd gerelateerde aderverkalking worden gebruikt. De bloedverdunnende eigenschappen kunnen ook worden gebruikt voor verlaging van hoge bloeddruk. Het meest heilzame deel is het teentje van de knoflook.
Bij het breken ontstaat allicine.
"De belangrijkste werkzame bestanddelen zijn saponine, het zwavelhoudende aminozuur alliin, vitaminen en selenium", zegt Mayer. Vooral belangrijk is alliin, dat reukloos is. Bij het breken van de tenen ontstaat allicine dat voor de typische geur van knoflook verantwoordelijk is.
De dagelijkse dosis is vier gram, "Dit zijn twee tot drie tenen," voegt Mayer eraan toe. De tenen moet worden verwarmd, maar niet gekookt, zodat de werkzame stof niet verloren gaat. En als de smaak onaangenaam is of uitademing van de geur wil voorkomen, neem dan in plaats van de verse teentjes knoflook- pillen.