Nieuwe studie ontsluiert meer hartvoordelen van druiven
In feite hebben wetenschappers van het Michigan Cardiovascular Center ontdekt dat een met druiven verrijkte voeding, na jaren van hoge bloeddruk, men hart schade kan voorkomen.
Ze zijn tot die conclusie gekomen na een vergelijking van de bloeddruk van twee groepen proefdieren met een hoog natrium dieet. Eén groep kreeg een poeder wat bestond uit een mix van groene, rode en zwarte druivenextracten en één groep kreeg een lichte dosis van een gebruikelijke bloeddruk verlagende pil.
Na 18 weken hadden de ratten die het druivenpoeder kregen een lagere bloeddruk, een betere doorbloeding en minder tekenen van schade aan de hartspier dan de andere groep die geen druiven kregen.
"Het zijn kleine veranderingen die voeding teweeg kunnen brengen, maar gedurende de tijd kan het effect van druiven eten een grotere invloed hebben op de genen", zegt E. Mitchell Seymour, die het onderzoek als onderdeel van zijn promotieonderzoek in de voedingswetenschap aan het Michigan State University leidde.
De onderzoekers geloven dat specifieke natuurlijke antioxidanten, fytochemicaliën genoemd, de kracht hebben om de genen te beschermen die de schade aan de hartspier verminderen.
De studie werd gepresenteerd op het Experimental Biology Congres in New Orleans.