Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert van Nijen, kwaliteitscontroleur Willem Dijk AGF

Wetenswaardigheden over kiemgroenten

Kiemgroenten zijn tegenwoordig behoorlijk hot, het is alleen jammer dat vaak maar een paar soorten bekend zijn, terwijl er toch een groot aantal soorten verkrijgbaar zijn. Sprouts zijn op veel verschillende manieren te gebruiken, op de boterham met een plak kaas of tomaat, als salade, roerbakschotels, als garnering, maar er zijn ook recepten voor 'Sproutbread' (kiemenbrood) bekend. Kiemen worden al duizenden jaren in vele culturen en waarschijnlijk in net zoveel gerechten gebruikt.

Welke kiemen kan je allemaal eten? In principe zijn de zaden van alle eetbare planten, behalve die van nachtschade-achtige als tomaat en aardappel geschikt om te kiemen. De verscheidenheid is groot: Kiemgroenten zijn er nu in zoveel soorten en maten dat uw salade er nooit meer saai uit zal zien!


broccosprouts en alfalfa sprouts

Enkele soorten:
Adzuki kiemen: Adzuki is een Japans familielid van de sojaboon. De adzukikiemen hebben een neutrale smaak en worden dan ook vooral in combinatie met andere kiemen gebruikt (zie kiemmix) vooral in roerbakschotels en soepen.
Broccoli sprouts: Zachte broccoli smaak, met een hint van radijs. Op sandwiches & in salades.
Alfalfa: De populairste kiemgroente, is met bijna elk gerecht te combineren. Alfalfa is het mooiste toefje op uw salade en maakt van uw gewone broodje kaas een echt broodje gezond!
Coriander sprouts: Uitgesproken koriander smaak met een vleugje citroen.
Aziatische en Mexicaanse keuken, curry's en heerlijk bij visgerechten. Zowel rauw als geblancheerd.
Erwtenasperges: Een lange naam voor een net zo lange kiem. Oorspronkelijk bedacht door een Deense kweker. De basis is een gewone groene erwt die een in een aantal dagen uitgroeit tot een mooie kiem die er uitziet en smaakt als een mini-asperge. Garlic sprout: Iedereen die tot nu toe kennis gemaakt heeft met de Garlic Sprout was verrast; die smaak… niet te scherp, gewoon lekker zacht, maar onmiskenbaar knoflook.
Greenpeez: Zeer decoratieve groene kiem. Knapperig met de frisse smaak van verse peultjes. Als garnering, in salades of even kort roerbakken, heerlijk!

Kiemmix: Kiemmix is een verzameling van kort gekiemde bonen en zaden met een stevige smaak. Kiemmix geeft rauw of geblancheerd een stevige 'bite' aan salades.
Kikkererwtenkiem: De Kiemen van de kikkererwt zijn bij uitstek geschikt om te roerbakken of te verwerken in b.v. soepen. Ook geroosterd of gefrituurd heerlijk in salades.
Linzenkiemen: Linzenkiemen zijn prima als rauwkost te gebruiken, maar gestoomd zijn ze nog lekkerder! Deze mooie (dubbele) kiemgroente is licht verteerbaar en leent zich zeer goed voor verwerking in roerbakgerechten, soepen en salades.
Prei-ui kiemen: Preikiemen hebben een bijzonder duidelijke preismaak, pittig en kruidig. Deze kiemen smaken vooral goed bij visgerechten.
Hotsprout radijs: Een pittig kiempje! Niet voor niets kreeg deze radijskiem ooit de bijnaam 'Hot Sprouts' de eerste hap is fris, maar na 2 seconden komt de echte radijssmaak vrij. Perfect op een belegd broodje, in een salade of de wok.

Rettichkiemen: Het groene broertje van radijssla, met een fris & pittige smaak, iets minder peperig dan radijssla. Heerlijk op een broodje ham of kaas, in een salade of wokgerecht.
Rode-biet scheuten: Bietenkiemen hebben een licht gronderige smaak, net even anders en neutraal in combinatie met andere groenten. Maar het is die fantastische kleur die uw bord tot een feestje maakt! Rode kool scheuten: Fris smakende kiem met een zeer aantrekkelijke lichtpaarse kleur.

Rode kool, als lid van de 'Brassica' familie, bevat veel natuurlijke antioxidanten en vitamine A en C.



preikiemen, rosabis sprouts, tarwekiemen



Rosabi sprouts: de kiem van deze zeldzame Koreaanse bietensoort heeft een prachtige roze kleur en een zacht zoete bietensmaak.
Sango sprouts: Sango Sprouts zijn radijskiemen die in plaats van groen/wit nu donkerrood/paars van kleur zijn. Ze hebben een grappige vorm en een duidelijke radijssmaak.
Taugé: Deze kiemgroente kent iedereen vooral uit de Chinese/Indische keuken. De sappige kiem van de mungboon wordt al decennia lang gekweekt en gegeten in Nederland. Taugé is lekker fris en knapperig, smaakt heerlijk in roerbakschotels en soepen, maar doet het ook prima in salades, wel wassen voor gebruik.
Venkelkiemen: Zeer opvallend door de frisse anijssmaak. Perfect bij visgerechten of op een broodje kaas en bij nagerechten, bijvoorbeeld als garnering op ijs!
Zonnebloem kiemen: Een heerlijke olie/nootachtige smaak. De prachtige groene zonnebloemkiemen Smaken heerlijk in salades, soepen en roerbakschotels, rauw of gesmoord.

Bron: Bert van Nijen, kwaliteitscontroleur Willem Dijk AGF
Publicatiedatum: