Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Honeycrisp-appelen maken meer zaad

Tholen - Onderzoekers van Michigan State University vermoeden dat er fysiologische verschillen zijn bij Honeycrisp-appelen die leiden tot een variabiliteit in nabloei. "We hebben gezien dat het omslagpunt ligt bij gemiddeld vier tot zes vruchten per takdoorsnede voor nabloei bij Honeycrisp," zei Dr. Jim Flore tijdens de Grote Meren Expo in Grand Rapids, Michigan. "Waarom is niet duidelijk?" Hij is van mening dat er iets anders aan de hand is in de boom en dat het iets te maken heeft met het aantal zaden.

Als onderdeel van een dunproef op twee locaties in Michigan, werden Honeycrisp-bomen gedund op vier tot zes vruchten per vierkante centimeter van de stamdoorsnede op top - of zijwaartse bloemen. Bij de oogst werden de zaden van de vruchten geteld.

"Bij Honeycrisp is het vreemd dat het aantal zaden meer varieert dan bij normale appels, van 2 of 3 zaden, tot 14 of 16 zaden per vrucht," verklaart Flore. De meeste appels hebben vijf klokhuiskamers (met een maximum van twee zaden), maar bij Honeycrisp zijn er twee tot zeven klokhuiskamers per vrucht.

Ook zou men verwachten dat er meer zaden zitten in het fruit dat afkomstig is van een topbloem in vergelijking met de zijbloemen, merkte hij op. Maar op beide locaties vonden wetenschappers meer zaden in de zijbloemen dan in de topbloem. Bovendien staat het aantal zaden in verband met de vruchtgrootte.

"Op beide locaties zijn de vruchten van de zijbloemen groter dan van de topbloem," zei hij, met de toevoeging dat de onderzoekers van plan zijn om terug te gaan naar de bomen om te kijken naar de nabloei. Zij zijn geïnteresseerd of het aantal zaden en de vruchtgrootte beïnvloeden.