Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"28 maart 2009, "De Westlandse Druif” in Monster"

Symposium over teeltmethoden en de gevolgen voor smaak

Hoe moeten we – als voorstanders van lekker, puur en eerlijk eten - omgaan met de vragen die rijzen rond grootschaligheid en de effecten ervan op smaak? Wat kunnen professionals uit de reguliere groenten- en fruitsector leren van Slow Food en andersom? Die vragen staan centraal tijdens het symposium dat Slow Food Nederland in samenwerking met Themapark De Westlandse Druif op zaterdag 28 maart organiseert in Monster.

Slow Food staat op het standpunt dat grootschalige voedselproductie niet kan zonder schadelijke neveneffecten. Slow Food promoot dan ook kleinschalige, bio-intensieve teelt. Onder veel reguliere producenten in het Westland en daarbuiten leeft het idee dat deze kwaliteitseisen weliswaar mooi en idealistisch zijn, maar dat de huidige wereld dit soort eisen niet meer toestaat: schaalgrootte en efficiëntie zouden vereist zijn om alle monden te kunnen voeden. Weg met de smaak, desnoods. Tegelijkertijd doet een aantal producenten in het Westland en elders in de Nederlandse tuinbouw en fruitteelt zijn best om lekkere, gezonde producten voort te brengen, zonder schadelijke neveneffecten. Zij vinden dat ze – als werkgevers gebonden aan de Nederlandse wetgeving – werknemers bovendien behoorlijk betalen.

Inhoud programma

Het programma bestaat uit drie discussieronden, waarin een panel zijn visie geeft op een stelling, waarna een discussie plaatsvindt onder leiding van Arie van den Brand (onder andere voorzitter van Biologica). De stellingen zijn: (1)Het maakt veel verschil in de smaak, houdbaarheid en het uiterlijk van het eindproduct of dat biologisch, bio-dynamisch of gangbaar geteeld is; (2) Schaalvergroting heeft geleid tot smaakvervlakking en verlies aan biodiversiteit; en (3) Natuurlijke middelen voor gewasbescherming en bemesting zijn het beste voor zowel klein- als grootschalige teelt. Het programma start om 11.00 uur en eindigt met een borrel om 17.30 uur. Daarna is een diner, waarvoor een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. Tijdens het symposium is er gelegenheid producten te proeven en te vergelijken.

Toegang: € 27,50 per persoon, inclusief lunch en borrel. Leden van Slow Food betalen € 22,50. Leden van de Slow Food Youth Movement betalen € 10,00.
Diner: € 36,50 per persoon, inclusief twee consumpties. Leden van Slow Food betalen € 31,50.

Meer informatie en aanmelding via het inschrijfformulier op de website www.slowfood.nl. De volgende link voert u rechtstreeks naar het inschrijfformulier: www.slowfood.nl/component/option,com_wrapper/Itemid,333

Adres: Themapark De Westlandse Druif, Vlotlaan 535, 2681 TW Monster
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer