Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwarte bessen tegen vergeetachtigheid

Tholen- Zelfs met de ziekte van Alzheimer kan een gezonde voeding op lange termijn een belangrijke bijdrage leveren aan preventie. Een speciale rol wordt gespeeld door voedsel met hersenenbeschermende effecten, zoals zwarte bessen. Toch zijn de effecten bij dementie nog niet uitvoerig onderzocht. Een reden voor het leed, dat de betreffende persoon en zijn naaste familieleden treft, is een sterk oxidatieve (gifstof) aantasting van het hersencentrum. Aanstichters daarvoor zijn lipide peroxidanten, de vorming van vrije radicalen en amyloïde beta eiwitten. Stoffen dus, die de hersenen aantasten en vernietigen.

Wetenschappelijk onderzoek wijst inmiddels uit, dat met een veelzijdig, fenolrijk dieet het risico op dementie kan worden verminderd. De regelmatige consumptie van voedingsmiddelen met neuroprotectieve werking kan het lijden een beetje meer draaglijk maken.

Een van deze beschermende voedingsmiddelen is de zwarte bes. De donkere kleur krijgen de bessen via het zogeheten anthocyaan. De naam komt van het Griekse Anthos = bloem en kyanos = blauw. Het is een subgroep van flavonoïden, die op hun beurt een subgroep van de polyfenolen zijn. Deze fytochemicaliën geven niet alleen de bessen hun kleur, ze zijn vooral voor de gezondheidsvoordelen van bessen verantwoordelijk. Anthocyanen zijn krachtige antioxidanten. Door de inname van voedingsmiddelen die anthocyanen bevatten, verbetert de algehele antioxidant status in het menselijk bloedplasma. Bovendien zijn ze ontstekingsremmend en antimuterend alsook hartbeschermend .

Niet alleen zwarte bessen, ook andere bessen bevatten die stoffen, die de cellen tegen destructieve giften kunnen beschermen. Echter scoren de zwarte bessen het hoogst, met de concentratie van anitoxidanten: 7:35 mmol/100g. Bij de bramen is het 5:07, bij de blauwe bessen 3,64, bij frambozen 3:06 en bij de aardbeien 2.17.

Naast vele andere positieve effecten op de gezondheid, hebben bessen een bijzondere invloed op onze hersenen. Er zijn studies die suggereren dat de bessen het verouderingsproces van het brein kunnen vertragen. Deze waarnemingen wijzen erop dat de met de leeftijd samenhangende cognitieve tekorten, die onafhankelijk van een ziekte als Alzheimer of Parkinson kunnen optreden, als gevolg van verbeterde neuronale signalen kunnen worden voorkomen. Bij voedingsdeskundigen staan bessen en specifiek de zwarte bes daarom ook bekend als ‘breinvoedsel’.

Informatie over de ziekte van Alzheimer

De diagnose van de ziekte van Alzheimer laat de wereld in een kleine ruimte zien en zonder een logische volgorde verschrompelen.Dementie is momenteel de meest voorkomende aan leeftijd gerelateerde hersenen verwoestende aandoening, waarbij meer dan 10 procent van de 65-jarigen worden getroffen. De diagnose betekent het verlies van zelfbeschikking. Een 24-uurs zorg is noodzakelijk en legt de gezondheidszorg enorme kosten op. In de VS worden de kosten van medische zorg en behandeling van de ziekte van Alzheimerpatiënten op meer dan 100 miljard US-dollar geraamd. Volgens een studie van het Robert Koch-Instituut in 2006 in Duitsland lijden ongeveer 700.000 mensen aan de ziekte van Alzheimer. Gezien de demografische ontwikkelingen, met name ouderen boven de 65 jaar worden getroffen door de ziekte, is de vraag over de financiering door de maatschappij beladen met sociale springstof. Voor het jaar 2050, wordt een aantal van 2,6 miljoen Alzheimer-patiënten in Duitsland voorspeld. Dit betekent een gemiddelde stijging van het aantal patiënten met 35.000 zieken per jaar.

 (Bron: Deutsche Gesellschaft Alzheimer, Informationsblatt "Selbsthilfe dementie", 06/2008).