Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Kennis over optimale voeding voor kankerpatiënten is nog beperkt'

We weten relatief veel over de rol van voeding bij het ontstaan van kanker. Maar over optimale voeding voor kankerpatiënten is maar heel weinig bekend.' Dat zei prof. Ellen Kampman bij de aanvaarding van het ambt van persoonlijk hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen Universiteit. Kankerpatiënten krijgen in de regel het advies goed te blijven eten. Er zijn niet veel gedegen publicaties over de rol van voeding bij het overleven van kanker. Een uitzondering is een onderzoek bij Harvard Medical School dat vorig jaar werd gepubliceerd in JAMA.

De Amerikaanse onderzoekers onderscheidden bij de deelnemers twee voedingspatronen. Het 'westers' patroon was rijk aan rood vlees, geraffineerde graanproducten, vette producten en gebak. Het 'prudente' patroon was rijk aan groenten, fruit, gevogelte en vis. De kans op ziektevrije overleving was in het laagste kwintiel van het westers voedingspatroon 3,25 maal hoger dan in het hoogste kwintiel.
 

Westers voedingspatroon kent meer risico's

Ook op de beide andere eindpunten was het volgen van een westers voedingspatroon geassocieerd met een significant slechtere uitkomst. Dit verband veranderde niet opvallend na correctie voor geslacht, leeftijd, BMI, fysieke activiteit of ziektekenmerken bij inclusie. De onderzoekers concluderen dat een verstandig voedingspatroon de overleving kan bevorderen en de terugkeer van kanker kan verminderen, althans bij colonkanker die in een vergevorderd stadium met chemotherapie wordt behandeld.
 

Therapie kan voedselkeuze beïnvloeden

Kampman beaamt deze conclusie, maar stelt de vraag of gezond eten wel vol te houden is voor kankerpatiënten tijdens therapie. Behalve een gebrek aan eetlust kunnen bepaalde therapieën ook een invloed op de voedselkeuze hebben. Het is bekend dat chemotherapie misselijkheid kan veroorzaken, en smaak- en reukwaarneming kan veranderen, waardoor de patiënt tot een minder verstandig voedingspatroon komt. 'We weten nog niet of dergelijke veranderingen in de voedselkeuze gevolgen kunnen hebben voor het verloop van de ziekte.'
 

Geen effect verwacht van voedingssupplementen

Van het gebruik van vitaminepreparaten en andere voedingssupplementen is de werking nooit wetenschappelijk bewezen. Het gebruik van hoge doseringen vitaminesupplementen, waaronder ß-caroteen en foliumzuur, zou zelfs risico's met zich mee kunnen brengen. Het kankerrisico neemt zowel bij een tekort schietende inname van bepaalde voedingsstoffen toe als bij te hoge inname. Veel supplementen bevatten aanzienlijke hoeveelheden vitamines en mineralen. Daarnaast gaat het vaak om synthetische varianten van vitamines, die een andere werking kunnen hebben dan de natuurlijke vormen.
 

Aanbevelingen aan consumenten

Kampman wijst op het belang van wetenschappelijk verantwoorde en duidelijke adviezen aan de consument. Vorig jaar publiceerde het World Cancer Research Fund het rapport Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit rapport, waarvan Kampman een van de auteurs was, komt tot aanbevelingen op grond van de resultaten van meer dan 7000 epidemiologische studies. Tot de aanbevelingen behoren streven naar een gezond gewicht, beperking van de consumptie van energiedichte voedingsmiddelen, voldoende fysieke activiteit, beperking van het alcoholgebruik, en voldoende en gevarieerde consumptie van groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Deze aanbevelingen sluiten goed aan bij de Richtlijnen Goede Voeding die de Gezondheidsraad heeft opgesteld.
 
Bron: Voedingsmagazine
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer