Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leverancier uit Zuid Tirol informeert zich over Poolse fruittelers

Polen: kwaliteitsstandaarden fruitteelt worden steeds beter

De Poolse fruitteelt, met name de appelsector, maakt in een hoog tempo vooruitgang mee. Volgens de laatste oogstramingen van APA verwacht Polen dit jaar de grootste oogst van Europa. Deze gestage ontwikkeling in Polen is ook van belang voor te specialisten en leveranciers van de meer traditionele teeltgebieden in Europa. Tijdens een teelttechnische dag vorige week aan de universiteit van Warschau waren bedrijven uit heel Europa vertegenwoordigd.
 
Ook Raimund Genetti was daar, eigenaar van het gelijknamige bedrijf uit Zuid Tirol dat meststoffen en bewaarmiddelen levert, om zich te informeren omtrent de huidige ontwikkelingen.

Structurele steun
De fruitteelt in het op de VS en China na grootste teeltgebied ter wereld wordt op dit moment vooral bepaald door de hoge kwaliteitsstandaarden enerzijds en een gebrek aan plukkers anderzijds. Als gevolg waren ook Bayer, Syngenta en Belchim vertegenwoordigd op de universiteit. Fruittelers hebben de afgelopen twintig jaar veel meer structurele steun ontvangen tot wel 90 procent. Tot kort geleden waren lokale variëteiten zoals Ligol en Champion nog goed verkoopbaar. Echter nadat de EU haar handelsembargo voor Rusland hernieuwde, wat op dat moment een van de meest belangrijkste markten vertegenwoordigde, vond er een enorme verschuiving plaats en werden de eerdere variëteiten vervangen door de belangrijkste Europese standaard variëteiten, zo werd gemeld tijdens een lezing. 

De fruitsector teelt nu vooral Golden, Red Delicious en Gala, evenals enkele nieuwe rassen die overeenstemmen met de vraag in de West-Europese markt. Nieuw materiaal wordt daarom vooral betrokken van boomkwekerijen in Italië en Frankrijk "Vandaag heeft de universiteit van Warschau een belangrijke stap voorwaards gezet op het vlak van onder andere teeltadvies, in samenwerking met Nederlandse consultants," zegt Genetti. "In tegenstelling tot Duitse en Zuid-Tiroler fruittelers, zijn Poolse telers vooral afhankelijk van consultants van bedrijven, aangezien een landelijk beleid ontbreekt."

Biologisch en residu-vrij
De afgelopen twee jaar zijn residumetingen een gevoelige kwestie geweest voor de Poolse fruitsector. Er zijn momenteel pogingen om het aanbod van biologische kwaliteitsappels te vergroten op landelijk niveau. Volgens Genetti is er op dit gebied nog steeds ontwikkelingspotentieel voor de Poolse en wereldwijde fruitteelt. "Consumenten worden meer en meer bewust en betalen voor regionaal en milieuvriendelijk fruit. Dit is momenteel eveneens duidelijk in China, waar de vraag naar biologisch en residu-vrij fruit op dit moment sterk stijgt."

Fruitteelt Zuid Tirol als pionier
Genetti ECO is reeds actief in de internationale fruitteelt voor ongeveer 30 jaar. In eigen beleving is het bedrijf een supporter van biologische teelt. De leverancier van gewasbeschermers van hoge kwaliteit poogt een alternatief op de markt te brengen voor eerder gebruikte herbiciden. Zuid Tirol vestigt zichzelf daarmee als pionier: reeds in 1987 werden hier de eerste beschermingsmiddelen toegepast, die tegenwoordig de standaard vormen in de fruitteelt. Het bedrijf van Genetti breidt op dit moment haar EUVOC productenlijn verder uit, gericht op gewasbescherming.

Voor meer informatie:
Genetti ECO GmbH 
Inh. Raimund Genetti
Goldeggstr. 2, 39011 Lana
Publicatiedatum: