China: overgang naar knoflook in de opslag zorgt voor prijsstijging

De knoflookprijs is in veel productiegebieden onlangs gestegen. Dit is goed nieuws voor knoflooktelers, maar betekent het ook dat de knoflookprijs ontsnapt is uit zijn lage positie?


Knoflookboerderij

"Ieder jaar, rond de tijd dat knoflook in de opslag gaat, verhogen handelaren met opslag geleidelijk hun aankoopactiviteiten. De prijs van de knoflook stijgt als resultaat van deze ontwikkeling. De knoflookprijs had al een piek in juni in de vorige jaren als gevolg van de ophoping van knoflook en daaropvolgende aankoopperiode. Maar de knoflookmarkt is slecht sinds vorig jaar en veel handelaren met opslag hebben zware verliezen geleden. Daarom zijn ze dit jaar voorzichtiger en berekender geworden. De aankoopactiviteiten komen langzaam op gang en hebben pas laat in juli hun piek gekend. Maar de prijsstijging in juli is slechts het resultaat van een tijdelijke stijging van de aankoop door handelaren met opslagruimte", aldus Liu Bingjie, een knoflookteler en -handelaar in Henan.


Knoflook in opslag

"Knoflooktelers houden nog steeds de grootste hoeveelheid knoflook, maar handelaren slaan vooraf bestelde knoflook op. De volumestijging van knoflook in circulatie heeft geleid tot een prijsstijging. Deze prijsstijging is echter niet groot en zal weer dalen wanneer deze periode van verhoogde activiteit eindigt. Gemiddeld genomen is de markt hetzelfde als vorig jaar. De redenen voor deze ontwikkeling zijn de volgende: allereerst, het volume knoflook is dit jaar zelfs groter dan vorig jaar, terwijl de consumptie van verse knoflook kleiner is. Ten tweede, het volume van verwerkte knoflook was dit jaar tussen april en juni kleiner in vergelijking met vorig jaar, net zoals het export volume. Ten derde, handelaren zijn meer twijfelend en berekend dit jaar. Er zullen minder handelaren zijn die blindelings de trend volgen. Naast al deze aspecten heeft de knoflookverwerkingsindustrie last van de verwerkingskosten, hoge knoflookprijzen en inspanningen op het gebied van milieubescherming." 

"Het begin van de herfst is op 7 augustus. Dit is ook het einde van de periode waarin handelaren knoflook kopen voor opslag. De knoflook die tegen die tijd nog niet goed is opgeslagen zal gaan ontspruiten, wat dan weer zorgt voor een significante daling van de commerciële waarde. Deze deadline limiteert ook de huidige prijsstijging. Binnenkort zal de algemene situatie waarin het aanbod groter is dan de vraag de prijs terugbrengen naar zijn vroegere positie. Alleen een significante daling van het aanbod zal de normale marktomstandigheden herstellen." 

Liu Bingjie
Knoflookteler en -handelaar in Henan
Telefoonnummer: +86 180 3774 6452

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven