Nederlandse telers hebben de teelt over het algemeen goed onder controle, maar de kwaliteit van tomaten uit Marokko en Spanje fluctueerde en liet vooral aan het einde van het seizoen een afname in kwaliteit zien. Dat meldt het KCB in haar jaarverslag. De kwaliteit van Nederlandse paprika's fluctueerde. Veel partijen paprika's uit Spanje en Marokko moesten worden afgekeurd omdat deze te lang waren blijven staan in de voorraad.
Tomaat
De Nederlandse tomaten zijn tegenwoordig jaarrond verkrijgbaar. De kwaliteit is in de wintermaanden nauwelijks nog te onderscheiden van de zomermaanden. Het geldt voor alle type tomaten. Het enige minpuntje van de Nederlandse tomaat waren de doffe vruchten in de herfstmaanden. Meer commentaar heeft het KCB op de kwaliteit van de Spaanse en de Marokkaanse tomaten. "De eerste aanvoer van het nieuwe seizoen gaf een goede kwaliteit te zien. Echter, naarmate het einde van het seizoen naderde, nam deze af. Vooral Alternaria was een spelbreker, maar ook werden de vruchten doffer en kwamen meer zwelscheurtjes in de schil voor. Wat we vooral bij de vleestomaten zien, is de aanwezigheid van goudspikkels. Deze zijn toegestaan, maar namen soms wel een prominente plaats in", aldus het KCB.
Paprika
De kwaliteit van de Nederlandse paprika fluctueerde gedurende het seizoen. Dit begon goed met mooi glanzende, geblokte partijen. Desondanks zag het KCB soms een partij met lichte krimpscheurtjes. Binnenrot bleef gedurende het hele seizoen een belangrijk aandachtspunt. Vooral in de weken 21 en 22 begon dit meer serieuze vormen aan te nemen. Hierna werd dit weer minder maar aandacht bleef wel geboden. Een ander aandachtspunt waren kneuzingen. Deze kwamen in allerlei graderingen voor: van licht oppervlakkig tot gebroken vruchtwanden. Tijdens de inspecties werden paprika's met cirkelvormige vlekjes aan de onderzijde aangetroffen. Hiervoor is een richtlijn opgesteld. Cicaden schade kwam dit jaar meer voor dan we de laatste jaren gewend waren. Naarmate het einde van het seizoen naderde, nam de kwaliteit weer af. Dit werd veroorzaakt door een toename van vruchten met lichte kopscheurtjes en schapenkoppen.
Tijdens de inspecties moesten veel partijen Spaanse en Marokkaanse paprika's worden afgekeurd. De oorzaak hiervan was vaak dat deze partijen te lang waren blijven staan in de voorraad, waardoor bederf optrad.
Bron: KCB