Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kris Wouters: “Oogst van QTee valt in Zuid-Afrika mooi voor Forelle-peer”

Aanplant van Qtee tijdelijk stopgezet in België

Tholen - Het perenras Qtee heeft de laatste jaren een behoorlijke groei doorgemaakt en is in de afgelopen vijf jaar in verschillende landen aangeplant. Zo staan er nieuwe bomen in Spanje, Zwitserland, Zuid-Afrika, Slovakije, Oostenrijk, Frankrijk, Marokko, Italië en Australië. De vraag naar deze peren groeit nog steeds en daardoor ook het aanbod.

Fruithandel Wouters verzorgt samen met Fresh Fruit Services de afzet van de Qtee. Kris Wouters van Fruithandel Wouters: "Het gaat erg goed met de Qtee. We hebben op de Fruit Logistica gestaan met de nieuwe oogst uit Zuid-Afrika en hier hebben we veel positieve reacties op gekregen. Het afgelopen seizoen hebben we in België 1250 ton Qtee peren geplukt. Daarnaast bijna 100 ton in Spanje, bijna 100 ton in Slowakije en 60 ton in Zwitserland. Met deze hoeveelheid hadden we de kans om meerdere exportbestemmingen te voorzien van Qtee peren. We hebben dan ook naar verschillende markten geëxporteerd waaronder verschillende landen in Europa, maar ook het Midden-Oosten, Azië en Afrika was de interesse in onze peren groot."


De oogst in Zuid-Afrika

De Qtee peer is zo populair vanwege zijn vroege oogst. Vooral in Zuid-Afrika waren de telers op zoek naar een peer die eerder geoogst kon worden dan de late Forelle peer. "De Forelle is een populaire peer in Zuid-Afrika, dit is ook een rood gebloste peer. Doordat de Qtee eerder geoogst kan worden dan de Forelle, waren telers erg geïnteresseerd in dit ras. De Forelle peren moeten na de oogst namelijk nog een maand in de koeling voordat ze afgezet mogen worden. Dit komt omdat de Forelle een echte winterpeer is die zijn smaak krijgt door kou. Doordat ze een maand in de koeling moeten staan, hebben wij twee maanden om de Qtee in Zuid-Afrika af te zetten totdat de Forelle op de markt komt. Op dit moment hebben we wel een stop gezet op het aanplanten van de Qtee in België. Omdat we een goede prijs willen behouden voor onze telers, die ook een risico hebben genomen, willen we een overschot voorkomen en eerst kijken of we de volgende oogst ook met succes kunnen verkopen. Zodra de verkoop succesvol is en we meer areaal gaan beplanten, zullen de peren ook in Nederland worden geteeld. We zijn al in gesprek met verschillende partijen en afgelopen augustus tot en met oktober heeft de Qtee peer ook bij Albert Heijn in de schappen gelegen. We hopen dan in de toekomst ook in Nederland te planten. 



Het fruitbedrijf heeft niet alleen Qtee peren staan. Naast deze peren worden er ook Conference peren en Jonagold appelen geoogst. Kris is erg kort over de appeloogst van dit seizoen. "Het was een slecht appeljaar voor België. Gemiddeld is er maar 20 procent appelen geplukt in vergelijking met een goed jaar. We hebben nog een klein beetje appelen in de koelingen staan en dan zijn we er door heen. Doordat er zo weinig appelen op de markt zijn zie je de prijs van de Conference peren wel dalen. De telers hebben op dit moment voldoende medewerkers voor de sortering en als er geen appelen mee gesorteerd kunnen worden, gaan zij verder met de peren. Hierdoor is er op dit moment wel een overschot op de markt. De oogst van de peren is wel mee gevallen al zijn de peren wel wat kleiner dan andere jaren door de vorst. Er zijn evenveel stuks geplukt, alleen is het gewicht wat lager."



Voor het komende seizoen hoopt Wouters dat het een seizoen wordt zonder vorst. "Ik hoop dat we voor het komende seizoen een zachte lente hebben zonder vorst en dat we een groter volume Qtee kunnen afzetten. Het belangrijkste voor ons is dat de teler een goede prijs voor zijn product krijgt. Daarom hebben we het aanplanten van de bomen ook tijdelijk stop gezet zodat we dit kunnen garanderen," sluit Wouters af.

Voor meer informatie:
NV Fruithandel Wouters R&Co
Kasteellaan 21
3454 Rummen
Belgium
Tel.: +3211586190
GSM: +32475283696
Fax: +3211581041