Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Groene asperges mogelijk nieuwe Turkse 'melkkoe'
Turkije staat niet echt bekend als asperge-exporteur. Momenteel telen Turkse aspergetelers eigenlijk alleen voldoende om in de vraag op de lokale markt te voorzien.
"De laatste jaren is in Turkije de vraag naar groene asperges gegroeid. Ons bedrijf heeft alleen al op de binnenlandse markt een jaarlijkse groei van 50% gezien. Geleidelijk is is het areaal uitgebreid en ik verwacht dat dit de komende drie tot vier jaar zo zal blijven. Mijn bedrijf verhandelt momenteel zo'n 175 ton en we hopen dit jaar 240 ton groene asperges te telen. Hoewel we nu slechts met een handvol retailers in Istanbul zaken doen en ook online verkopen, verwachten we dat hier in de toekomst verandering in zal komen," menen de oprichter van Nomad en zijn huidige partner, Arman Badur. Zijn bedrijf verhandelt ook bescheiden volumes witte en paarse asperges, waar minder vraag naar is op de Turkse markt.
Wereldwijd zijn Mexico en Peru de grootste aspergeproducenten. Voor Turkije betekent dit dat het te maken heeft met tussenhandelaren in Nederland vanwege de afstand naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. "Vroeger importeerde Turkije het grootste gedeelte van haar asperges uit Latijns-Amerika via Nederland. Nu is dat nog steeds zo, zij het in veel mindere mate. De laatste tijd gebeurt dit vooral nog buiten ons eigen aspergeseizoen. In Turkije loopt het seizoen van februari tot september. Gedurende de eerste twee maanden van het seizoen worden de asperges in kassen geteeld, waarbij gebruik gemaakt wordt van kunstlicht. Na deze periode vindt de teelt in de volle grond plaats," vertelt Badur.
De laatste 20 jaar heeft Turkije zich ontwikkeld tot een grote consument en producent van verse groenten en fruit. Steeds meer nieuw groenten- en fruitsoorten die niet lokaal geteeld worden, hebben hun intrede in het land gedaan. "Broccoli en avocado's zijn nieuwe soorten die vrij recent op de Turkse markt geïntroduceerd zijn. Mensen houden doorgaans van groene groenten en fruit en daarom doet de groene asperge het ook zo goed. Mensen bereiden groene asperges veelal met uien en eieren. De asperges worden gekookt, op smaak gebracht met wat boter of azijn en geserveerd met pasta of vlees," voegt Badur er aan toe.
De aspergeprijzen zijn de laatste tijd hoog wat zeer gunstig is voor lokale telers. Lokale asperges zijn duurder dan Europese omdat er geen lokale concurrentie is. Lokaal geteelde asperges hebben echter de voorkeur omdat ze verser zijn gezien de grote afstand tussen Latijns-Amerika en Turkije. Lokale aspergetelers zullen dan ook altijd de overhand hebben.