Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gelderland is de Fruitprovincie van Nederland

Meer dan 50% van de Nederlandse peren wordt geteeld in Zeeland. De meeste Nederlandse rode bessen, frambozen en bramen komen uit Noord-Brabant, maar van het totale areaal fruit blijft Gelderland de koploper zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Met een totaal van 5853 hectare is het areaal gegroeid met 75 hectare t.o.v. 2016. Het aantal fruitteeltbedrijven in dezelfde provincie is met 9 stuks gegroeid. Zeeland is de nummer twee op deze lijst en volgt met 4861 hectare en een groei van 34 hectare t.o.v. 2016. Het aantal fruitteeltbedrijven is in deze provincie wel gelijk gebleven. 



Gelderland
Deze provincie zit weer bijna aan hetzelfde areaal als in het jaar 2000. In het jaar 2014 heeft Gelderland een enorme groei meegemaakt. Het areaal steeg in dat jaar met ruim 216 hectare en in 2015 nog eens met 193 hectare. Ook hier heeft de groei in het areaal te maken met de peren die in die jaren met meer dan 30 hectare zijn gegroeid.



Zeeland
De nummer twee van Nederland blijft gestaag door groeien. Met 4206 hectare in het jaar 2000 tot 4861 hectare in 2017 heeft de provincie Zeeland een groei van een gemiddeld 35 hectare per jaar doorgemaakt. Zeeland staat bekend om de peren die hier 3229 hectare in beslag nemen. Van het zachtfruit worden de zwarte bessen het meest geteeld in Zeeland. Dit is bijzonder, omdat in 7 van de 12 provincies geen zwarte bessen meer worden geteeld.



Limburg
Opvallend is dat er in de provincie Limburg 38 teeltbedrijven zijn bijgekomen, maar het areaal is gedaald met ruim 37 hectare. Limburg heeft in het jaar 2015 en 2016 een groei van 162 bedrijven en 356 hectare meegemaakt. De grootste daling zit in het areaal appelen, deze is gegaan van 110 hectare in 2016 naar 97 hectare in 2017. Verder is er wel een grote stijging geweest naar fruit onder glas. Er is voor ruim 40 hectare aan kassen gebouwd.



Noord-Brabant
In Noord-Brabant is het opmerkelijk dat het areaal rode bessen, frambozen en bramen is gestegen met 64 hectare en de totale stijging t.o.v. 2016 maar 66 hectare is. Natuurlijk zijn de appelen wel gedaald met 36 hectare en is het areaal peren gegroeid met 125 hectare. Hier staan wel dalingen tegenover in andere fruitsoorten.



Noordelijke provincies
De provincies Groningen en Friesland hebben het laagste areaal fruit. Vooral Friesland staat met maar 37 hectare fruit op de laatste plaats. Hierboven staat Groningen met 69 hectare fruit, dit is een groei van 5 hectare t.o.v. 2016.





Bron:CBS