Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote appeloogst in Washington: betere export, neergaande prijzen

Verbeterde export en neerwaartse druk op de prijzen zijn mogelijk het gevolg van de ingeschatte voortdurende groei van de Appeloogst in Washington. Washingtons Staatsvereniging voor boomfruit raamt nu dat het gewas met bijna 9 procent meer is gegroeid dan was vermeld in het rapport van 1 augustus.

Ramingen liggen nu op 142,3 miljoen dozen van 40 pond, 8,7 procent hoger dan de oorspronkelijke prognose in augustus en daarmee noteert de oogst een tweede plaats na de 143,6 miljoen dozen in 2014.

Het oogsten liep tot eind november, wat door het goede weer veel langer is. De totale verse en verwerkte hoeveelheid bedroeg 182,5 miljoen dozen op 1 december, een stijging van 18 procent ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

"Deze hoeveelheid veroorzaakt een marginale neerwaartse druk op de prijzen, maar de export doet het goed en als dat zo doorgaat, zal het echt helpen", vertelde Desmond O'Rourke, gepensioneerd landbouweconoom en analist van de appelmarkt in de staat Washington aan de Capital Press.

Omdat het direct na de oogst is, laat augustus de hoogste prijzen zien, maar dan verschuiven de prijzen. De markt zal blijven worstelen om de prijzen op peil te houden.
Tom Riggan, algemeen directeur van Chelan Fresh Marketing, vertelde de Capital Press dat de echte verschuiving zal plaatsvinden als de Europese producten vertragen. Dit gebeurt meestal in januari. Ze hebben een veel kleinere oogst gehad, waardoor de exportvraag naar Amerikaanse telers is verschoven.
Klanten in Europa en het Midden-Oosten vragen al meer naar Washington-appelen dan gewoonlijk deze tijd van het jaar, vertelde Riggan aan de Capital Press. De export verliep aanvankelijk traag en de export bedroeg 8,3 miljoen dozen appelen per 1 december, vergeleken met 8,8 miljoen op hetzelfde moment een jaar geleden, maar het tempo trekt aan met goede voortgang naar Mexico en India.
Ondanks de goede oogst en een hoopvolle exportvraag, is de prijsbepaling elke maand verder gedaald. Over het algemeen wordt voor de grote rassen met €14,46 tot €15,30 per doos quitte gespeeld. Red Delicious staat op ongeveer €14,46 per verpakte doos voor Wenatchee en Yakima fruit.
Andere rassen zien dezelfde prijsdalingstrend, dus de groeiende exportvraag is noodzakelijk om het jaar zonder verlies te behouden.
Publicatiedatum: