Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vertragingen bij havens van Kaapstad en Durban

"EU is prima markt voor Zuid-Afrikaanse druiven... als ze voor de kerst aankomen"

Er is geen betere markt voor Zuid-Afrikaanse druiven dan Europa en het VK vóór Kerstmis, vertelt een handelaar aan FreshPlaza, en nooit meer dan dit jaar maar alleen, als de druiven er kunnen komen.

Het druivenseizoen was tot nu toe goed voor telers in Zuid-Afrika's noordelijke provincies: Met de vertraging in de oogst van Namibië en de Oranjerivier hadden ze tijdelijk de grotendeels nog lege Europese markt voor zichzelf. "Ik denk dat telers in het noorden van oor tot oor glimlachen", zegt een druivenexporteur.Witte pitloze druiven komen de afgelopen twee weken veelal uit de regio rond de Oranjeriver. De vertraging in de belangrijkste druiventeeltgebieden van Namibië en Oranjerivier blijkt duidelijk uit de daling van de export aan het einde van week 49: 5,3 miljoen dozen van 4,5 kg dit jaar in vergelijking met bijna 7,5 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Echter, sterke wind belemmert het laden van containers in de haven van Kaapstad al weken, maar vooral vorige week tijdens een hittegolf in de provincie. Hierdoor ontstond een vertraging van ongeveer twee tot vijf dagen. Dit is een bron van frustratie voor telers en exporteurs die zo de lucratieve Europese kerstmarkt missen. Om druiven tegen kerst klaar te maken voor Europese consumenten, moeten ze uiterlijk dit weekend in Europa worden geleverd en gedistribueerd.

Door de voortdurende herschikking van planningen wordt het erg moeilijk om de aankomst van druiven in te plannen en komen veel zendingen tegelijk in Rotterdam terecht. Sommige druiven die voor de kerstmarkt zijn bedoeld, zullen nu noodzakelijkerwijs blijven staan tot de periode na Kerst, traditioneel een periode van ongeveer drie weken van 'apathie' ten aanzien van versproducten door consumenten met contant geld, wat leidt tot bezorgdheid.

Naast de problemen in Kaapstad leed de haven van Durban - die al heel lang in moeilijkheden verkeerde - aan infrastructuurschade tijdens de zware overstromingen begin oktober. De Zuid-Afrikaanse sector voor tafeldruiven (SATI) heeft gewaarschuwd voor vertragingen in Durban, waarbij sommige schepen langer dan tien dagen op ankerplaatsen verblijven vanwege congestie. Druiven bestemd voor het Verre Oosten worden verzonden vanuit Durban, wat ongeveer een week bespaart op transittijd, maar er moesten al vrachten worden omgeleid naar Port Elizabeth Harbor.

Zware en aanhoudende regens hebben de afgelopen week in de Groblersdal en Marble Hall-gebieden de oogst niet gehinderd, omdat de overgrote meerderheid van de wijngaarden onder gaas en plastic ligt. Telers in deze regio verwachten zware regenval tijdens de oogst. Vorig jaar viel er alleen al in deze cruciale periode maar liefst 260 mm in het Groblersdal-gebied! Ze zien wel het voordeel van zoveel regen tijdens de oogst: op warme heldere dagen verlaagt regen de temperaturen, waardoor een sterke en gelijkmatige kleurontwikkeling ontstaat.

De noordelijke regio is ongeveer halverwege met hun oogst. Ze zijn klaar met de witte soorten, die ze alleen oogsten totdat de witte druiven uit Namibië en de Oranjerivier binnenkomen en dan schakelen ze over naar zwarte en rode druiven. De Zuid-Afrikaanse sector voor tafeldruiven (SATI) heeft zojuist cijfers vrijgegeven voor het seizoen: de oorspronkelijke volumes die uit de Noordelijke provincies komen, waren 29% hoger dan in deze periode vorig jaar.

Telers eindigen daar met 'Flame': de zwarte pitloze 'Midnight Beauty (Sugarthirteen)', waarvan één Groblersdal-teler zegt dat hij dit jaar 'super' smaakt en die is vooral bestemd voor Zuidoost-Azië. Deze begon ongeveer twee weken geleden binnen te komen. 'Tawny', een Zuid-Afrikaans ras dat goed valt in het Midden-Oosten, Rusland, Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Canada, wordt verpakt in Limpopo. 'Crimson Seedless' komt binnen ongeveer met een week tot 10 dagen binnen.

'Sugraone', waarop handelaren in het Verre Oosten volgens een exporteur ongeduldig wachten, wordt in deze regio niet geteeld omdat het de zomerse regenval niet goed tolereert. De Sugraone-oogst zal naar verwachting deze week aanvangen in de Oranjerivierregio, beginnend bij de Atlantische kust en oostwaarts bewegend richting Kakamas.Publicatiedatum: