Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
André Vermaak, Silverlands Vineyards

Namibië: Grote vraag naar Cotton Candy en Candy Hearts druiven

In Namibië is het druivenseizoen uitstekend van start gegaan en dat is goed nieuws voor telers die hun seizoen vorig jaar vroegtijdig moesten beëindigen. De temperaturen lopen momenteel op tot wel 40 graden maar eerder was het weer ideaal voor de druiven met temperaturen rond de 30 graden overdag en koele nachten, hetgeen de kleuring van het fruit ten goede is gekomen. 

"We zijn dit jaar wat trager op gang gekomen maar daar hadden we rekening mee gehouden omdat we ook later gesnoeid hebben," vertelt André Vermaak van Silverlands Vineyards. "We zitten nu midden in de pluk en hebben nog zo'n drie tot vier weken te gaan. Alles ziet er goed uit. De weersomstandigheden waren optimaal voor de groei maar laten we niet te vroeg juichen want er kan nog van alles gebeuren."Ondanks de late start rekent André op een goed seizoen. Er is krapte op de druivenmarkt en ook de vroege teeltgebieden in Zuid-Afrika zijn later begonnen. Peru en Brazilië hebben problemen en het Europese druivenseizoen is vroeg ten einde gekomen. 

Hoewel Namibische druiven nog altijd voornamelijk voor Europa en het Verenigd Koninkrijk bestemd zijn, worden er ook steeds grotere volumes naar Maleisië en Vietnam geëxporteerd. 

"Early Sweet en Flame zijn al geplukt en we zijn nu begonnen aan de ARRA rassen. ARRA 14 is een blauw ras en ARRA 15 lijkt sterk op Thompson. Beide rassen zien er bijzonder goed uit," vervolgt André. "Volgende week beginnen we met de pluk van de IFG-rassen, zoals Cotton Candy, Candy Hearts en Sweet Secrets."

"We hebben de laatste twee jaar vrij veel van deze rassen aangeplant," legt André uit. Sweet Globe, Sugar Crisp en Jack Salute en de Candy-rassen zijn allemaal middellate tot late rassen en dat betekent dus dat deze de Europese markt niet voor de Kerstdagen kunnen bereiken. Er is echter ook vraag naar op de Zuid-Afrikaanse markt. Dit geldt vooral voor rassen zoals Cotton Candy en Candy Hearts. De vraag is sterk omdat er momenteel geen aanbod van deze rassen is."
André vertelt dat er in Zuid-Afrika goede prijzen voor deze druiven betaald worden. Bovendien kost het maar een dag om het fruit naar deze markt te vervoeren. De druiven kunnen dus één dag na het plukken al in het winkelschap liggen. 

Hoewel het vorig jaar niet gelukt is om verder te investeren, zal Silverlands Vineyards dit jaar haar driejarig plan voortzetten voor de aanplant van nog eens 150 hectare extra, waarmee in januari 2018 een begin gemaakt zal worden. 

Voor meer informatie:
Andre Vermaak
Silverlands Vineyards
Tel: +264 63 297359
Email: andrev@silverlands.com


Publicatiedatum: