Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Droogte heeft de eerste oogst vertraagd

Eerste Zuid-Afrikaanse Celina peren volgende maand verwacht

De eerste oogst Celina peren, een nieuw tweekleurig perenras dat het Zuid-Afrikaanse seizoen zal inluiden, wordt volgende maand verwacht. "We zijn erg enthousiast over het komende seizoen en het fruit aan de bomen ziet er geweldig uit," vertelt Andries van der Westhuizen, marketmanager bij Stargrow. De droogte maakte het onmogelijk om de oorspronkelijke planning, waarbij de eerste Celina peren al in januari 2017 geplukt zouden worden, aan te houden. In deze fase ligt de raming voor het seizoen 2017-2018 op 150 ton. Er vinden momenteel onderhandelingen met de eigenaren Fruithandel Wouters en de ABCz Group plaats om in de toekomst de merknaam QTee te gebruiken. De eerste oogst is bedoeld om de peer, die bekend staat als rijzende ster onder de tweekleurige rassen, op de Zuid-Afrikaanse markt te introduceren. 

Het clubras werd zo'n tien jaar geleden in Zuid-Afrika ter evaluatie aangeplant en heeft als voordeel dat het verkrijgbaar is wanneer er geen Forelle peren in Europa beschikbaar zijn, omdat het ras ongeveer acht weken eerder dan Forelle wordt geplukt. Bovendien behoudt de peer zijn roze blos ondanks de hoge zomertemperaturen in Zuid-Afrika. 

Het Celina areaal bedraagt momenteel 185 hectare en wordt jaarlijks met 50 hectare uitgebreid. Dit zal naar verwachting zo blijven. De meeste commerciĆ«le Celina boomgaarden bevinden zich in Langkloof, een regio die van oudsher goede tweekleurige peren oplevert. De oogst van 2017-2018 zal uit deze regio afkomstig zijn. De nieuwe aanplant is echter vrij gelijkmatig verdeeld over de Zuid-Afrikaanse perenteeltgebieden. Stargrow, dat de exclusieve rechten op dit perenras in Zuid-Afrika heeft, is vooral erg te spreken over de houdbaarheid van het ras. "Celina heeft uitstekende bewaareigenschappen en dat zie je niet vaak bij zomerperen," legt Andries van der Westhuizen uit. ARC Infruitec heeft de bewaareigenschappen getest waaruit gebleken is dat de peer onder normale omstandigheden vijf maanden bewaard kan worden. Er vond geen verschrompeling bij de steel plaats en ook de interne kwaliteit bleef uitmuntend."

Momenteel wordt de peer commercieel geteeld in BelgiĆ«, Spanje, Zwitserland, Slowakije en Zuid-Afrika. "De oogst van het noordelijk halfrond is zeer goed op de markt ontvangen," aldus Van der Westhuizen. Hij voegt er aan toe dat de handel blij is met het vooruitzicht om Celina gedurende een langere periode te kunnen leveren. Voor meer informatie:
Andries van der Westhuizen
Stargrow
Tel: +27 21 880 1882
Publicatiedatum: