Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers geven voorkeur aan lucratieve export

Mexico verwacht grotere avocado oogst

Tholen - De laatste raming van de Mexicaanse avocado-oogst door USDA staat tussen de 1,8 en 1,9 miljoen ton voor het marktjaar 2017/2018. In het algemeen wordt een goede productie verwacht aangezien de weersomstandigheden positief waren. Daarnaast draagt de invoering van fytosanitaire protocollen volgens bronnen bij aan een betere opbrengst.

Ten opzichte van het voorgaande jaar stijgt de productie. Over 2016/2017 wordt een volume van 1,7 miljoen ton genoemd. De telers vertellen dat de oogst onder andere lager uitvalt door de regen in de winter. Zij spreken over een twintig procent lager volume dan in 2015/2016 toen de oogst uitkwam op 12,9 miljoen ton.Nieuwe technieken vergroten opbrengst
Binnen de sector wordt geïnvesteerd in technische verbeteringen om te garanderen dat de avocado's vrij zijn van chemische of biologische residuen. Michoacan is met een aandeel van 80 procent marktleider in de productie van de Mexicaanse avocado. Het grootste deel van de teelt is echter versnipperd in kleine plantages van vijf tot tien hectare. Veel telers zien de meerwaarde van de investeringen in nieuwe technieken, al drijft de dalende wisselkoers van de Mexicaanse peso tegen de Amerikaanse dollar de rekening verder op. De opbrengst staat op acht tot tien ton per hectare. Afhankelijk van de gebruikte technieken kan dit volume hoger uitvallen.

De telers in Michoacan verkopen de avocado's vooral op de spotmarkt, waarbij een prijs per kilo wordt afgesproken. De bijkomende kosten, zoals verpakken en transport, worden gedragen door de pakstations die de oogsten opkopen. Deze pakstations zijn zelfs verantwoordelijk voor het leveren van een team oogstmedewerkers. In de meeste provincies wordt de Hass geteeld. Dat ras is dankzij de langere houdbaarheid geschikt voor export naar verre bestemmingen. Daarnaast worden er op kleinere schaal ook andere rassen geteeld, zoals Fuerte, Criollo, Bacon, Pinkerton, Gwen en Reed.Illegale areaaluitbreiding
In lokale kranten worden zorgen geuit over de ontbossing, onder andere door de illegale uitbreiding van het areaal. Hoewel de brancheorganisaties deze praktijken afkeuren, is de winstgevendheid van de avocado op de wereldmarkt een verleidelijke motivatie om het areaal illegaal uit te breiden. Het totaal areaal in 2016/2017 wordt geraamd op 220.334 hectare, dat is een stijging van 7,3 procent ten opzichte van het voorgaande seizoen. Naar verwachting zal het areaal in het komende seizoen verder groeien, aangezien telers in steeds meer staten in Mexico interesse tonen in de teelt. De goede vraag, zowel binnenlands als internationaal, draagt bij aan deze trend.

De binnenlandse consumptie is afhankelijk van het exportvolume. Telers met toegang tot de internationale markt verschepen het liefst zoveel mogelijk avocado's naar markten waar topprijzen gerekend worden. In 2016/2017 stond de binnenlandse consumptie op 656.000 ton doordat het product minder beschikbaar was door hoge prijzen. Een jaar later lag de consumptie op 760.000 ton dankzij een hogere productie, hoewel het uiteindelijke cijfer afhankelijk is van aanvoer en prijzen. Zoals gezegd hebben de telers een voorkeur voor de exportmarkten en is de binnenlandse markt een tweede keus. Voor Mexicaanse huishoudens is de avocado een basisproduct. Per hoofd van de bevolking wordt er 6,5 tot 7 kilo avocado per jaar geconsumeerd. De prijzen zijn in 2016/2017 gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Die stijgende trend is nog niet gekeerd dankzij een hoge vraag en een kleiner volume.Avocado-olie en guacamole
De export blijft de drijvende kracht achter de winsten van de telers, ondanks het feit dat er andere niches ontstaan, denk bijvoorbeeld aan de markt voor avocado-olie voor de cosmetische industrie. Dat heeft onder andere te maken met de perceptie van consumenten dan bijproducten van avocado's duur zijn.

De markt voor de guacamole groeit wel. De export van dit product komt uit rond de 170.000 ton per jaar. Belangrijkste afzetmarkten zijn de VS, Europa, Midden-Oosten en Azië. Er zijn echter geen officiële statistieken die deze trend kunnen onderbouwen.

De export van de verse avocado stijgt in 2017/2018 naar 1 miljoen ton en volgt daarmee de goede internationale vraag. Waar de koersdaling van de Mexicaanse munt investeringen duurder maakt, wordt de export hierdoor juist aantrekkelijker. Toch viel de uitvoer in 2016/2017 zo'n 9 procent lager uit dan in 2015/2016. Het weer was dat seizoen spelbreker. Dat jaar werd er krap 900.000 ton uitgevoerd, waarvan verreweg het grootse deel bestemd was voor de VS. Dat blijft de belangrijkste exportmarkt, goed voor bijna 80 procent van de export. Japan en Canada zijn strategische nichemarkten. Japan is goed voor 8 tot 9 procent van de export en Canada neemt 6 tot 7 procent voor haar rekening. Van de 300 pakstations in Michoacan hebben 37 telers een exportlicentie voor de Amerikaanse markt. De andere productiegebieden in Mexico focussen op de andere exportmarkten, zoals Japan, Canada, Frankrijk en Spanje.

lees hier het volledige rapport van USDA.