Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: broccoli-prijzen afhankelijk van de temperatuur

Hoewel Campo de Lorca het hele jaar door broccoli teelt en afzet, startte het herfst- en winterexportseizoen in september, omdat in deze periode de beschikbare hoeveelheid broccoli sterk toeneemt.

"In oktober exporteerden we al behoorlijk wat broccoli met hoeveelheden van 800 tot 1.000 ton per week," meldt een medewerker van Campo de Lorca. "Dit jaar zijn we, vanwege de hoge herfsttemperaturen, ongeveer drie weken eerder begonnen."

De steeds beperktere beschikbaarheid van water in de Guadalentín-vallei, het belangrijkste teeltgebied voor broccoli in Murcia, maakt dat steeds meer telers in hogere gebieden zijn gaan telen, zoals Caravaca, Yecla, Jumilla en zelfs Albacete. Daar is de watervoorziening gegarandeerd maar er is een verhoogd risico op vorst. Dit leidt tot grotere instabiliteit in de productie van dit jaar.

"In de afgelopen twee weken daalden de hoeveelheden broccoli als gevolg van vorst." Voorafgaand aan deze twee weken groeide de broccoli in een ongewoon tempo, wat samenviel met de overgang van de zomer- op de wintervariëteiten. De laatstgenoemde, vooral de Partenon, groeiden aanvankelijk bij een te hoge temperatuur. En toen de temperatuur plotseling daalde, stopte de ontwikkeling van de plant volledig."

"Er was niet genoeg broccoli om aan de vraag te voldoen en de prijzen schoten omhoog. De omzet daalde met 10%, maar dat is iets wat klanten wel begrijpen of zouden moeten begrijpen. De prijzen waren zeer hoog en bleven stijgen tot vorige week. Nu is de situatie aan het veranderen en de prijzen normaliseren. Dit is in het belang van iedereen, want we willen speculatie voorkomen en iedereen in deze productieketen krijgt een acceptabele marge," aldus een medewerker van het bedrijf uit Murcia.

Voor de komende weken zullen naar verwachting grotere hoeveelheden worden verkocht in verband met de Kerst. Maar de vraag of de prijzen stabiel zullen blijven is afhankelijk van de temperatuur, aangezien er kouder weer wordt voorspeld.
Publicatiedatum: