Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Nederland enige leverancier
Torenhoge rabarberprijzen in de Verenigde Staten
In deze tijd van het jaar is de Amerikaanse beschikbaarheid van rabarber zeer beperkt. Bijna de hele aanvoer in de Verenigde Staten is momenteel uit Nederland afkomstig, waar de groente in kassen wordt geteeld. Hierdoor zijn de prijzen zeer hoog. Leveranciers verwachten dat dit zo zal blijven totdat de binnenlandse aanvoer in het vroege voorjaar weer op gang komt.
"Nederland is het enige land waar we in dit jaargetijde rabarber in kunnen kopen," legt Patrick Ahern van Baldor Specialty Food uit New York uit. "Er is niets anders op de markt en de prijzen zijn buitensporig hoog. We vermarkten de rabarber gemiddeld voor €3,36 per 450 gram, terwijl de prijzen bij een hogere aanvoer doorgaans rond de €1,26 per 450 gram liggen. We beschouwen het niet als een tekort omdat dit de normale situatie voor deze tijd van het jaar is. De prijzen dalen weer zodra de eerste volumes uit Washington en Oregon weer op de markt komen in het voorjaar. Sommige telers telen hun rabarber in kassen en zullen hun groente nog eerder op de markt brengen. Tot die tijd is er alleen diepgevroren of Nederlandse rabarber beschikbaar."
Zwakke vraag zolang prijs hoog blijft
Zolang de rabarberprijs hoog blijft, zullen sommige klanten geen rabarber inkopen en overschakelen op alternatieven tot de aanvoer weer groeit. Tot het zover is, leveren leveranciers voorraden uit Nederland.
"De vraag is niet zo sterk vanwege de hoge prijzen," vervolgt Ahern. "Veel restaurants halen de groente in de wintermaanden van de menukaart en retailklanten vervangen het door andere ingrediënten. Rabarber is in de Verenigde Staten geen vast product zoals in Europa waar mensen het gebruiken in traditionele gerechten zoals gebak. Toch is het ook daar meer een voorjaarsgroente. In Nederland wordt de rabarber in kassen geteeld totdat er in het voorjaar weer aanvoer uit de volle grond is. Baldor laat de rabarber per luchtvracht verzenden en ontvangt de groente meestal binnen twee dagen na het plaatsten van de order. De rabarber wordt verzonden in dozen van 6 kilo."