Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overlevingskans bacteriën gelinkt aan concentratie vrije chloor

Microbiologen in de Verenigde Staten hebben een eerste rapport gepubliceerd over het sterke verband tussen de overleving van aërobe bacteriën en de concentraties vrij chloor (FC) in het spoelwater van verse gesneden groenten. Het onderzoek was gericht op romaine sla, ijsbergsla en kool.Over het algemeen nam het organische materiaal in het water toe naarmate er meer groenten in hetzelfde water werden gewassen. Het type product en de volumes waren van grote invloed op de mate waarin het organische materiaal in het water toenam. De overleving van mesofiele aërobe bacteriën in het spoelwater, wat strikt gekoppeld is aan de concentratie vrij chloor, werd tijdens de verwerking van alle drie de groenten geanalyseerd, ongeacht het organische materiaal in het spoelwater. In de meeste gevallen overleefden bacteriën wanneer de concentratie vrij chloor onder de 10 mg/liter bedroeg (= 10 ppm) en met name wanneer deze onder de 5 mg/liter lag.

De toename van de vrij chloor-concentratie leidde tot een aanzienlijke vermindering van de aanwezige bacteriën. Deze bevindingen onderstrepen het belang van het behouden van een toereikend gehalte aan vrij chloor om de overleving van bacteriën te voorkomen die tot kruisbesmettingen kunnen leiden. 

Het bepalen van de minimale effectieve concentratie vrij chloor om het overleven van bacteriën en kruisbesmetting te voorkomen is van cruciaal belang om voedselveiligheidsprocedures te ontwikkelen die gebaseerd zijn op risico's en wetenschappelijke kennis. 

Het verband tussen de concentraties vrij chloor en de overleving van bacteriën werd onderzocht tijdens het wassen van gesneden romaine sla, ijsbergsla en kool. Het spoelwater werd iedere 30 minuten getest op organisch materiaal, vrij chloor en het gehalte aan mesofiele aërobe bacteriën na chloorneutralisatie. 

De troebelheid van het water, zuurstofbehoefte en de hoeveelheid opgelost materiaal nam gedurende het proces aanzienlijk toe, met name bij kool. De concentratie vrij chloor fluctueerde als gevolg van de gebruikte chloordoseringen, het productvolume en de wateraanvulling. 

Dit onderzoek bevestigt dat het behouden van een vrij chloor-concentratie van minimaal 10 mg/liter in het spoelwater de overlevingskansen van bacteriën sterk vermindert en zodoende ook het risico op kruisbesmetting. Bron: Yaguang Luo, Bin Zhou, Sam Van Haute, Xiangwu Nou, Boce Zhang, Zi Teng, Ellen R. Turner, Qin Wang, Patricia D. Millner, 'Association between bacterial survival and free chlorine concentration during commercial fresh-cut produce wash operation', 2018, Food Microbiology, Vol. 70, pag. 120-128.
Publicatiedatum: