Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse avocadovolumes te klein om rendabel te zijn

Het afgelopen avocadoseizoen is voor Zuid-Afrikaanse exporteurs niet zo geweldig verlopen. De markt was goed maar de volumes waren zo klein dat er nauwelijks winst te behalen viel.

"We kijken uit naar volgend jaar," vertelt Clive Garrett. "De tomatenmarkt ziet er wat beter uit nu de aanvoer al even op gang is en ook voor avocado's zijn de vooruitzichten goed."Dit seizoen hadden telers te maken met een zogenaamd 'beurtjaar' met zeer kleine volumes, hetgeen nog verergerd werd door de aanhoudende droogte in het land. Volgend jaar is dit niet het geval en houdt de sector rekening met een recordoogst. De oogst is nog ver weg en telers hopen dat er tot die tijd geen natuurrampen plaats zullen vinden. 

"Het afgelopen seizoen was niet zo positief voor telers omdat de volumes klein waren en er slechts 11 miljoen dozen konden worden geëxporteerd. We hopen op een beter seizoen volgend jaar. Ik heb gehoord dat de oogst komend seizoen op 15 tot 16 miljoen dozen geraamd wordt," aldus Clive. 

"De prijzen waren echter wel goed maar er was veel druk op de telers vanwege de droogte."

ZZ2 heeft een uitbreiding van haar areaal op de planning staan en wil de komende 4 tot 5 jaar jaarlijks 200 tot 300 hectare aanplanten. Het bedrijf is de grootste producent van het ras Maluma in het land. De licentie van dit ras gaat via Allebeste Nursery. 

"Maluma is een fantastisch avocadoras en in de regio Moeketsi, waar wij het telen, valt het seizoen wat vroeger dan dat van andere Hass-rassen. Het ras geeft iets grotere vruchten en goede opbrengsten. Voor gewone Hass ligt de opbrengst rond de 15 tot 16 ton per hectare maar Maluna kan wel meer dan 20 ton per hectare opleveren."

Waterschaarste hoeft de uitbreiding van het bedrijf niet in de weg te staan, legt Clive uit. "De planten die wij momenteel rooien en vervangen door avocadobomen hebben veel meer water nodig. We nemen geen water weg uit lokale steden en rivieren maar maken juist waterreserves vrij. We planten ook niet willekeurig aan maar alleen daar waar er middelen voor handen zijn. We pakken het op een verantwoordelijke manier aan en maken gebruik van efficiënte irrigatiesystemen."

"Het idee dat avocado's teveel water verbruiken is belachelijk en niet waar," vervolgt Clive. "We rooien eucalyptusbomen die het water als sponzen vasthouden en door dit soort uitheemse planten te verwijderen maken we watermiddelen vrij."

ZZ2 zal geen gebruik gaan maken van netten omdat hier schrikbarend hoge kosten mee gemoeid zijn. "De risico's staan niet in verhouding tot de uitgaven," licht Clive toe. "We zijn daarnaast van mening dat insecten zich snel vermeerderen onder deze netten. We zijn bovendien afhankelijk van bijen voor de bestuiving en hebben geen idee hoe zij op netten zullen reageren. We hebben gemerkt dat bijen makkelijker gedesoriënteerd raken onder netten en dat zou nadelig kunnen zijn voor de bestuiving met lagere opbrengsten tot gevolg." 


Voor meer informatie:
Clive Garrett
ZZ2
M: +27 82 376 5685
T: +27 15 395 8460
Headoffice | Mooketsi | Limpopo | South Africa
Publicatiedatum: