Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tomatenteler Wim Vertommen, Den Overkant

"Belgen willen Coeur de Boeuf-tomaten roder van kleur dan Zuid-Europeanen"

Tholen - "Coeur de Boeuf-tomaten zijn relatief moeilijke te telen, maar het is wel een teelt waar je je voldoening uithaalt", vertelt tomatenteler Wim Vertommen van Den Overkant uit het Vlaamse Sint-Katelijne-Waver. Dat de teler passie heeft voor zijn werk, is overduidelijk te merken aan het enthousiasme van de ondernemer. Juist die passie zorgt er volgens Wim voor dat hij de kwaliteit kan leveren, die hij wil.


Tomatenteler Wim Vertommen van Den Overkant heeft zich gespecialiseerd in de teelt van Coeur de Boeuf-tomaten.

Al acht jaar houdt de teler zich actief bezig met Coeur de Boeuf-tomaten. Wat begon als een teelt met een klein oppervlak, is ondertussen aan het doorgroeien naar een groot perceel. Van maart tot en met december zet Wim zich samen met zijn team in voor de teelt. "Acht jaar geleden begonnen wij naast onze normale tomaten, met de teelt van Coeur de Boeuf met een oppervlakte van 5000 meter²", gaat Wim verder. "Langzamerhand is daar ieder jaar 3000 meter² bijgekomen. Vanaf nu is de oppervlakte groot genoeg om grotere supermarkten probleemloos te beleveren. In totaal gaat dat om 2 miljoen kilo per jaar."

Export naar Zuid-Europa
Hoewel de tomaten van Den Overkant in België geteeld en verkocht worden, gaat er ook een flink gedeelte van de oogst van de tomaten naar landen zoals Frankrijk, Spanje en Italië. Hoewel de teelt van Coeur de Boeuf daar gewoon onder plastic serres plaatsvindt en populair is onder de bevolking, kan Wim zelfs met zijn Vlaamse tomaten concurreren in Zuid-Europa. "De Belgische markt voor de Coeur de Boeuf is redelijk stabiel, maar in Zuid-Europa zien wij een stijgende lijn naar de vraag", vertelt de tomatenteler. "Doordat wij de tomaten in kassen telen en voldoende water ter beschikking hebben, kunnen wij de tomaten op een constante manier telen, iets wat in Zuid-Europa niet altijd even makkelijk gaat. Je bent dan natuurlijk afhankelijk van het weer. Het is zelfs zo dat onze tomaten naar het tomatenland Italië gaan, waar de mensen ze graag eten. Niet alleen de kwaliteit is bij ons goed, ook selecteren wij de tomaten strikt, zodat de slechtere tomaten niet verkocht worden."


Coeur de Boeuf-tomaten rijpen vanuit binnen naar buiten. De tomaten moeten niet zo (donker) rood geconsumeerd worden in vergelijking met trostomaten.

Omdat de vraag naar de vorm, kleur of grootte bij iedere klant anders is, plant Wim zorgvuldig op welke manier er geoogst wordt. "Wanneer ik weet dat na het plukken van de tomaten het nog een x aantal dagen duurt voordat ze in de supermarkt liggen, houdt ik daar rekening mee", vertelt de teler. "Wanneer de transport langer duurt, worden de tomaten (eerder)groener geplukt dan wanneer dat niet het geval is. Hoewel de klanten hier niet om vragen, zorg ik er op die manier voor dat iedere klant krijgt wat hij besteld. Ongeacht hoe lang de transport duurt of wat zijn eisen zijn."

Het oranje vlekje
Om ervoor te zorgen dat alleen de beste Coeur de Boeuf-tomaten het bedrijf verlaten, moet er volgens Wim streng gecontroleerd en geselecteerd worden. "Het plukken van de Coeur de Boeuf is lastiger dan dat bij de trostomaten het geval is", vertelt hij. "Vroeger was het al zo dat wij bij de 5000 meter Coeur de Boeuf-tomaten die wij hadden, onze beste mensen lieten plukken. De tomaten moeten heel groen van kleur zijn, met een oranje vlekje onderaan de tomaat. Dan weet je dat de tomaat echt goed is. Veel mensen zien dat niet, die zijn misschien licht kleurenblind. De Coeur de Boeuf-tomaten moeten op het juiste moment geplukt worden."



Volgend jaar verwacht Wim vier hectare Coeur de Boeuf-tomaten te kunnen telen.

Hoewel de tomaat niet te licht, maar ook niet te rood geplukt moet worden, zit er toch een verschil in de vraag naar de tomaten. "Belgische consumenten hebben liever een wat rode Coeur de Boeuf-tomaat", vertelt de eigenaar van Den Overkant. "De Italianen hebben weer liever een meer groene en grotere variant. Doordat wij verschillende teeltvakken hebben, kunnen wij goed inspelen op de vraag van de klant. Wanneer wij in één teeltvak rekening moeten houden met eisen zoals kleur, vorm en grootte, is dat bijna onmogelijk. Doordat wij meerdere grote teeltvakken hebben, kunnen wij dat makkelijker los van elkaar telen. Zo kan er per teeltvak anders gestuurd worden, om er zo voor te zorgen dat wij zowel rode als groene tomaten kunnen aanbieden aan de klant, die beiden van goede kwaliteit zijn."


De Coeur de Boeuf-tomaten rijpen op een tegenovergestelde manier in vergelijking met de trostomaten. De rijping gaat bij deze tomaten van binnen naar buiten.

Veelzijdige tomaat
Of de tomaat nu groen of rood gegeten wordt: volgens Wim is er van alles mogelijk met de tomaat. "Wanneer de Coeur de Boeuf groen is, is de tomaat goed te gebruiken als decoratie op een bord. In de vorm van carpaccio bijvoorbeeld", vertelt hij. "Ook is het lekker om de tomaat die zowel groen als rood is, met een beetje kruiden en mozzarella te eten. Wanneer de tomaat rood aan het worden is, kan de smaak wat meliger worden, al moet je de tomaat dan nooit weggooien. De tomaat is dan nog perfect te gebruiken om mee te wokken of in de soep te gebruiken. Mensen koken steeds minder, en gerechten zoals diepvriespizza liggen dan voor de hand. Wanneer je daar dan een rode Coeur de Boeuf-tomaat op doet, maak je de pizza toch wat specialer."


Door zelf te verpakken, kan Wim erop toezien dat de tomaten met de juiste kleur, vorm en rijping bij elkaar zitten.


De tomaten van Den Overkant zijn vervolgens onder andere op een steenworp afstand te vinden bij Bel'Orta in Sint-Kathalijne-Waver.

Voor meer informatie:
Den Overkant
Koelarenvelden 8
2861 Sint-Katelijne-Waver (België)
T: +32 15 76 12 60