Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australische groententelers boeren beter

Een toename in productie en hogere marktprijzen hebben in 2015-16 tot hogere verdiensten voor groententelers geleid, zo staat in de resultaten van een enquête van het Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics (ABARES). 

David Galeano, secretaris bij de afdeling Agrarisch Productiviteit en Teeltanalyse, laat weten dat het gemiddelde bedrijf ongeveer €162.935 meer inkomsten had in het seizoen 2015-16. "De verwachting is dat in 2016-17 de gemiddelde verdiensten van groententeeltbedrijven het hoogst zullen liggen sinds ABARES in 2007 met de metingen begon," vertelt Galeano. "De gemiddelde inkomsten zullen waarschijnlijk overal toenemen behalve in de staten Victoria en Tasmanië. 

"Het totale waardekapitaal van Australische groententelers daalde tussen 2006-7 en 2015-6 met 15%. Dit werd veroorzaakt door een afname in het aantal teeltbedrijven, hoewel de gemiddelde grootte van de bedrijven wel toenam. 
"Desondanks investeerden Australische groententeeltbedrijven jaarlijks wel €173,8 miljoen in hun bedrijven. Ook steeg het gemiddelde totale vermogen per bedrijf met 35% naar ongeveer €2,8 miljoen. "De gemiddelde schuld van de bedrijven steeg in 2015-16 met 15%, maar het eigen vermogen bleef gelijk rond 86%. 

"De groententeelt is een belangrijke sector voor Australië, vooral in Queensland en Victoria, die samen verantwoordelijk zijn voor 55% van de totale opbrengst van de groenteteelt in 2015-16. "We waren blij om te zien dat telers in 2015-16 hogere prijzen voor hun groenten kregen. Aardappelen brachten het meest op, ruim €333 miljoen, gevolgd door champignons (€207 miljoen) en tomaten (ruim €195 miljoen). 

"Helaas kunnen slechte weersomstandigheden roet in het eten gooien voor de gewassen. De hevige regens en overstromingen waar Queensland en Zuid-Australië regelmatig mee te maken heeft, zou daarom voor het tweede jaar op rij voor een kleinere oogst kunnen zorgen." 

Het volledige rapport is beschikbaar op de website van ABARES: www.agriculture.gov.au/abares/research-topics/surveys/vegetables.
Publicatiedatum: