Seizoenswerk zou aantrekkelijk moeten worden gemaakt, maar hoe?

Contrain behoort inmiddels tot een van de belangrijkste detacheringsbedrijven in Polen en in het buitenland. Door hun ervaring weten ze waar de schoen wringt. Dat is belangrijk, want seizoenswerk is belangrijk voor de Nederlandse AGF-sector. Bij het oogsten en sorteren van groenten en fruit in Nederland is vooral aantrekkelijk voor jongeren, studenten die op zoek zijn naar een zomerbaantje. Het is een kans om geld te sparen om de studiekosten en huisvestingskosten te dekken. Ook voor mensen die een tijd werkloos zijn geweest en hun financiële situatie moeten verbeteren doordat ze misschien hebben moeten lenen of hun vaste lasten moeten blijven doorbetalen, kan seizoenswerk aantrekkelijk zijn.

Toch geldt dat niet voor iedereen – wanneer iemand permanent werk zoekt en een vast inkomen, is werken in de agrarische sector niet aantrekkelijk. De kans is groot dat deze kandidaten toch kiezen voor ander werk in een meer stabiele sector. Werkgevers uit de agrarische sector zouden rekening moeten houden met deze instabiliteit en de salarissen moeten verhogen- dat zou het al een stuk aantrekkelijker maken.
 
Minimum loon in Polen – bruto en netto

Zoals we kunnen zien in de afgelopen 5 jaar, gaat het minimumloon in Polen nog steeds omhoog – tot 31%

Seizoenswerk – waarom is het niet voor iedereen aantrekkelijk?

Niet iedere werknemer kan of wil seizoenswerk doen in de land- en tuinbouw. Dit type werk is vaak sterk afhankelijk van seizoens-pieken bij bepaalde soorten groente of fruit - vandaar dat het nooit werk het hele jaar rond is en diegenen die een permanente baan zoeken zullen niet geïnteresseerd zijn in dit werk. Bovendien is werken in de open lucht of een boomgaard ook nog afhankelijk van weersomstandigheden. Regen of zonneschijn, het werk zal echter toch moeten worden gedaan.

Voor werken in de glastuinbouw ligt het weer anders. Door de klimatologische omstandigheden in de kassen kan hier het hele jaar door gewerkt worden hoewel het dan toch meestal seizoenswerk is. Ook al heeft het weer dan geen invloed op de oogst zelf – vooral tijdens de zomer kan de temperatuur in de kassen tot grote hoogte stijgen.

Zo heeft ieder type seizoenswerk zijn voor en nadelen zodat het voor de één heel aantrekkelijk kan zijn en voor de ander een gruwel. De werkgever moet niet alleen werknemers aantrekken maar ook behouden terwijl zij hogere eisen zijn gaan stellen zodat het speciale karakter van de land- en tuinbouwsector het moeilijk maakt om vaste werknemers te werven.

De oogst is het seizoen bij uitstek waar buitenlandse seizoenswerkers aan de slag kunnen in de oogst, sorterings- en verpakkingswerkzaamheden. Nederland is daarbij één van de populairste bestemmingen, omdat de land- en tuinbouwsector een buitengewoon belangrijke speler is binnen de economie van het land. Het werk kan zowel buiten als binnen (glastuinbouw, verpakkingsfacilikteiten) worden gedaan. Meestal ligt het hoogseizoen van de kwekerijen in de zomerperiode. In de glastuinbouw kan er wel, bijna, het hele jaar door gewerkt worden.

De specifieke markt voor groente en fruit en de daarbij behorende seizoensarbeid is niet voor iedereen aantrekkelijk. Daarom zal de land- en tuinbouwsector op zoek moeten gaan naar nieuwe manieren om werknemers te werven. Er is een groter verloop, het is lastiger om ze in te huren en ze voor langere tijd op één werkplek te houden. Om het voor de werknemer aantrekkelijker te maken, zullen werkgevers flexibeler moeten zijn en de lonen moeten laten stijgen.

Voor meer informatie:
Contrain
tel 0655 15 84 46
sales@contrain.pl
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven