Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeeland: Avocado’s beïnvloeden bestemming landbouwgrond

Het veranderende klimaat en nieuwe marktkansen veroorzaken grootschalige veranderingen in het landgebruik op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Maar na de grote overstap op zuivelproductie die het afgelopen decennium plaatsvond, is het nu de tuinbouwsector die zorgt voor de veranderingen in het landgebruik.

Op het Noordereiland vindt één van de grootste overschakelingen naar tuinbouw plaats sinds een groot deel van de westelijke Bay of van Plenty in de jaren '80 overschakelde op de kiwiteelt. Veeboeren verkopen steeds vaker land aan ontwikkelaars van avocadoboomgaarden die willen profiteren van de uitstekende groeiomstandigheden en de beschikbaarheid van prima grond in de regio.

Makelaar in vastgoed en landbouwpercelen Vinni Bhula zegt dat hij getuige is van een definitieve overstap naar avocadoboomgaarden, met name in de regio Kaipara en in het noorden, rondom Houhora. "In beide districten werd de grond die nu voor avocado's gereed wordt gemaakt oorspronkelijk gebruikt voor melk- of vleesvee. De grond wordt grotendeels overgenomen door nieuwe kopers die al in de tuinbouwsector actief zijn."

Hij meldt dat zowel de kopers als de verkopers meestal in een goede financiële positie verkeren om te doen wat ze doen. De oorspronkelijke telers zoeken vaak een koper zodat ze met pensioen kunnen gaan en de avocadokwekers hebben vaak elders al boomgaarden.

De telers die in deze regio's avocadoboomgaarden opzetten zijn zich bewust van de tweejaarlijkse aard van het gewas, maar degenen die extra aandacht schenken aan goede kweekmethoden en boomverzorging kunnen waarschijnlijk toch elk jaar avocado's oogsten.

Avocado NZ-directrice Jen Schuler zei dat de 3.700 hectare avocadoboomgaarden grotendeels in Northland en rondom de Bay of Plenty liggen, maar de nieuwe aanplant in Northland zal daar 850 hectare aan toevoegen. Volgens haar gaat deze branche prima samen met de kiwibranche, omdat verpakkings- en infrastructuurfaciliteiten kunnen worden gedeeld, en de werknemers die met kiwi's werken, kunnen overschakelen naar avocado's als die geoogst moeten worden.

Publicatiedatum: