Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Noord-Amerika

Kleine aanvoer blauwe bessen, maar grotere volumes verwacht

Momenteel is de aanvoer van blauwe bessen beperkt als gevolg van de overgang van het Noord- naar het Zuid-Amerikaanse seizoen. Blauwe bessen uit warmere regio's, zoals Peru, bevoorraden de markt totdat de grote aanvoer uit Chili op gang komt. 

"Op dit moment ontvangen we zeer bescheiden volumes uit Peru," vertelt John Pandol van Pandol Brothers. "In Chili is het seizoen net begonnen. De volumes uit dit land zullen tot aan december beperkt zijn waarna de 'blauwe golf' uit Zuid-Amerika de markt zal overspoelen." Van alle exportgewassen in Chili zijn blauwe bessen het meest geografisch gespreid en het areaal strekt zich uit over een gebied van 1.600 kilometer. Vorig jaar exporteerde Chili iets meer dan 100.000 ton verse blauwe bessen, waarvan 67% voor Noord-Amerika bestemd was. Peru heeft zijn volumes de laatste jaren zien groeien en zal dit seizoen naar verwachting 20.000 tot 25.000 ton naar Noord-Amerika exporteren."

Markt stabiel
De markt zal stabiel blijven totdat de Chileense volumes in de winkelschappen liggen. De prijzen zullen geleidelijk dalen zodra de volumes in de tweede helft van december toenemen en dit zal tot week 10 tot 12 zo blijven, waarna de productie in Zuid-Amerika weer afneemt.
 

Stabiele Markt
"De markt is momenteel redelijk stabiel," vervolgt Pandol. "De huidige prijzen variëren van €13,74 tot €18,89, met prijzen van €13,74 tot €15,47 voor aanbiedingen, lagere kwaliteitsklassen en de spotmarkt. De prijzen voor eerste keus fruit variëren tussen de 15,47 en €18,89. Onze verwachting voor november is dat de prijzen hetzelfde zullen blijven maar dat meer fruit in de lagere prijscategorie zal worden verkocht. In december schakelt de markt over naar grotere verpakkingen met aanvankelijk hogere prijzen in de categorie van €13,47 tot €18,89. De overgang naar grotere verpakkingen is altijd een gok maar hoort van oudsher bij de kerstperiode. Vanaf de tweede helft van december zullen we gedurende een periode van 10 tot 12 weken wekelijks ruim 3628 ton binnen krijgen."

Zeevracht verdringt luchtvracht 
Het volume is dusdanig gegroeid dat zeevracht luchtvracht heeft verdrongen. Consumenten kopen meer blauwe bessen dankzij promotiecampagnes van retailers. "Vorig jaar deze tijd werden er nog meer blauwe bessen per luchtvracht verzonden, dit seizoen zijn de volumes zo groot dat zeevracht een betere optie is," voegt Pandol er aan toe. "Amerikaanse retailers doen veel aan promotie. Volgens de USDA bedroeg de gewogen gemiddelde prijs in de eerste week van november in 7.216 winkels €2,27 per unit, in dezelfde week in 2016 lag dit op 2,50 in 4.447 winkels. De aanvoer is de laatste jaren fors gegroeid. Het is niet echt nodig om de vraag te stimuleren omdat het extra areaal de bestaande onvervulde vraag kan dekken. 

Goede kwaliteit eerste Zuid-Amerikaans fruit
De eerste blauwe bessen van het seizoen, van het ras Biloxi, hebben goede maten. In Zuid-Amerika worden meerdere rassen geteeld maar deze zijn niet zo bekend. Pandol vertelt dat Emerald, Jewel en Duke de meest geteelde rassen in Zuid-Amerika zijn, hoewel er regionale verschillen bestaan. 

"Het vroege fruit uit Zuid-Amerika is dit seizoen van hoge kwaliteit met grote maten," legt hij uit. "Naarmate het seizoen vordert, zullen de maten kleiner worden. In het noorden van Chili komen de rassen Jewel, Emerald en Oneil het meest voor. Er zijn echter wel 100 verschillende rassen. Sommige hiervan werden specifiek ontwikkeld voor tropische klimaten en bestonden tientallen jaren geleden nog niet. Zonder deze rassen zou de teelt in landen als Peru of Mexico nagenoeg onmogelijk zijn geweest."

Voor meer informatie:
John Pandol
Pandol Brothers
Tel: 661-725-3755
Publicatiedatum: