Griekse granaatappeltelers hebben iets kleinere oogst

De Griekse granaatappelsector heeft geen best jaar achter de rug. De oogst was kleiner dan gebruikelijk maar ondanks deze tegenvaller blijven exporteurs vertrouwen houden.

Volgens Dmitirs Loutsigkas van het Griekse bedrijf Goustera hebben granaatappeltelers dit jaar hinder gehad van het slechte weer. De bestuiving verliep niet naar wens maar toch is de kwaliteit van het fruit goed. "We hebben minder granaatappelen geoogst maar dit hoeft geen gevolgen te hebben voor de internationale markt. We produceren nog altijd premium granaatappelen die aan de eisen van onze klanten beantwoorden. Het fruit van mindere kwaliteit verkopen we op de binnenlandse markt."


 
Gezien het feit dat Turkije en Griekenland buurlanden zijn en dus hetzelfde klimaat hebben, is het niet verwonderlijk dat zij in veel fruitcategorieƫn elkaars rivalen zijn. "Wat betreft granaatappelen hebben we veel concurrentie van Turkije. Dit land hanteert veel lager prijzen. Griekse granaatappelen winnen het daarentegen op kwaliteit omdat ze aan alle EU-standaarden voldoen, terwijl dit niet lang niet over alle Turkse granaatappelen gezegd kan worden."

Momenteel hebben Griekse granaatappelexporteurs veel vertrouwen in West-Europa vanwege hun voorkeursbehandeling als lid van de Europese Unie. Het land is gewend granaatappelen van hoge kwaliteit te telen die aan alle EU-standaarden voldoen. Aangezien de sector kampt met de felle concurrentie van landen als Turkije, zal er echter meer nodig zijn om te garanderen dat Griekse exporteurs hun leidende positie in deze regio kunnen behouden. 

Voor meer informatie:
Dmitirs Loutsigkas
Goustera S.A (Greece)
Tel: 0030-2510-361-363

Auteurs: Lawin Ileto / Yzza Ibrahim

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven