Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
geen vorst

Microklimaat bij het Gardameer biedt mogelijkeheid in de winter zoete broccoli te telen

Honderdduizend exemplaren en slechts enkele telers die het verbouwen: een zoete broccolisoort. Het betreft de Torbole broccoli die alleen wordt verbouwd in een kleine vallei in de gemeenten Nago-Torbole en Arco in de provincie Trente.


Bloeiwijze van Torbole broccoli

Matteo Briosi en Ivan Ghezzi, twee telers van 23 jaar, hebben besloten dat ze dit broccolisoort willen redden van de vergetelheid. Dankzij hun ondernemerschap en de organisatie voor Torbole broccoli wordt deze broccoli niet alleen afgezet in de winkels en via de grote supermarkten in de regio Trentino, maar ook op de markt van Verona.


Ivan Ghezzi en Matteo Briosi

"Onze broccoli groeit en overleeft dankzij twee winden die waaien aan het Gardameer, de Pelér en de Ora," legt Matteo Briosi uit. "Dit voorkomt dat de temperatuur onder het vriespunt zakt, wat het product kan beschadigen. Het gebied waarin de broccoli groeit, is ongeveer twee vierkante kilometer groot. We bevinden ons op iets meer dan 80 meter boven zeeniveau, maar we zijn omringd door bergen die hoger zijn dan 2000 meter."Dankzij het klimaat rond het meer daalt de temperatuur nooit tot onder het nulpunt en dat komt ook ten gunste van de olijfbomen. De Torbole broccoli komt voor in oude documenten, maar in de afgelopen decennia is het tot de vergeten groenten gaan behoren. Het is pas onlangs herontdekt door de internationale catalogus voor bedreigde voedselsoorten, Global Slow Food Movement, en nu zijn het juist de jongeren die het verbouwen.In mei wordt er gezaaid en eind juli/begin augustus wordt er verplant. De oogsts start in november en kan doorlopen tot en met februari. Alle werkzaamheden worden handmatig verricht, inclusief onkruid wieden. Een maand na het verplanten wordt er aangeaard.De enige externe inputs zijn de biologische bemesting voor de verplanting en eventueel een behandeling met pyrethrum of bacillus in gevallen waarbij het koolwit is aangetast (pieris rapae) of met koper in het geval van meeldauw.Om een goede productie te creëren, zet de landbouwer de broccoli het liefst in een wisselbouw met mais en aardappelen. Het grootste probleem voor de ontwikkeling van dit gewas is het gebrek aan grond. Er zijn veel stukken land verloren gegaan doordat deze zijn volgebouwd met hotels en appartementen voor de toeristische sector, waardoor er in deze smalle vallei weinig ruimte meer over is voor landbouw."Tijdens de oogst moeten we veel klimmen," zeggen Matteo en Ivan. Elke dag gaan ze het veld in om te kijken welke broccoli klaar is en welke niet. De Torbole broccoli is een genotype dat wordt gekenmerkt door het lage zwavelgehalte, waardoor bij het koken een aangenamere geur vrijkomt, te vergelijken met de traditionele broccoli. Ook de bladeren zijn zoet en mals en nadat deze zijn gekookt kunnen ze ook worden gegeten.


Ivan Ghezzi en Matteo Briosi

Het product wordt verpakt in bundels van 12 stuks plus een identificatiekaart. De prijzen verschillen niet veel. Het is altijd hoger dan 1,60 euro per kilo, want dit product is uniek in zijn soort en makkelijk te herkennen.
 

Contact:
Az. Agr. Matteo Briosi
Tel.: (+39) 334/7734131
Email: matteo.briosi@gmail.com
Publicatiedatum: