Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lidl gaat zelfrijdende vrachtwagen testen

In 2018 gaat Lidl de prestaties van een elektrisch aangedreven vrachtwagen zonder bestuurder testen in het eigen transportnetwerk. Hiermee geeft deze retailer opnieuw aan om bereid te zijn nieuwe ontwikkelingen te omarmen. De test wordt uitgevoerd door Lidl Zweden in samenwerking met Einride, dat gespecialiseerd is in deze nieuwe technologie.

Einride presenteerde afgelopen april in Stockholm het eerste prototype van hun autonome elektrische vrachtwagen. Zij garandeerden dat deze T-Pod, zoals het voertuig wordt genoemd, het op de weg langer zal volhouden dan huidige elektrische wagens. Volgens het bedrijf kan het voertuig tot wel 200 kilometer afleggen zonder bestuurder en op één accu. Het prototype is 7 meter lang en heeft een capaciteit van 15 standaardpallets. Met een complete lading weegt de vrachtwagen ongeveer 20 ton.

De eerste T-Pods zullen naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar op de weg verschijnen. Als u er een wilt zien, moet u afreizen naar de Zweedse stad Halmstad aan de zuidwestkust van het land, waar de eerste tests zullen worden uitgevoerd.

"Elektrisch transport zal de uitstoot van broeikasgassen met bijna 100% verminderen." De T-Pod zou een gigantische stap zijn in de richting van een transportmiddel dat fossiele brandstoffen voor altijd achter zich laat," aldus Johannes Fieber, CEO van Lidl Zweden. Hij wijst er ook op dat de supermarktketen al langer op zoek is naar alternatieve brandstoffen om te gebruiken voor hun transporten. Het ziet vrachtwagens zonder chauffeur dan ook als 'de volgende logische stap'.

Een van de kenmerken van deze voertuigen is dat ze geen ramen hebben. Op de snelweg kunnen ze zelfstandig rijden, maar in dichtbevolkte gebieden kunnen ze op afstand worden bestuurd. Volgens Einride zou een volledig geautomatiseerd wagenpark het bedrijf in staat stellen om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen.

Lidl heeft meer dan 170 supermarkten in Zweden, waarmee het op de vijfde plaats staat van grootste supermarktketens van het land.
Publicatiedatum: