Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
EU buigt zich over detacheringswetgeving

Einde aan concurrentie Oost-Europese werknemer?

Vandaag komen de Europese ministers van Werkgelegenheid samen om zich te buigen over het detacheringsdossier. De wetgeving uit de jaren '90 blijkt een negatief bijeffect te hebben: werknemers uit Oost-Europese landen zijn goedkoper in loonkosten voor de werkgever dan werknemers uit West-Europese landen, waardoor in sommige vakgebieden verdringing optreedt, meldt De Tijd.

Een van de sectoren waarin dit speelt, is de Belgische bouw, waar op bijna elke bouwplaats alleen nog Oost-Europese bouwvakkers te vinden zijn. Het land ontving vorig jaar 214.000 werknemers en zelfstandigen die vanuit het buitenland naar Belgiƫ werden uitgezonden. Voor Belgische bedrijven levert de detacheringsconstructie een aanzienlijk loonkostenvoordeel op. De werknemers worden vanuit bijvoorbeeld Polen naar Belgiƫ gedetacheerd. De Belgische werkgever betaalt het Belgisch minimumloon, maar de Poolse sociale lasten. Aangezien de sociale lasten in Polen fors lager zijn, levert dat een voordeel op dat kan oplopen tot 40% ten opzichte van de kosten voor een Belgische werknemer.

Lees hier het volledige artikel uit het De Tijd.

Publicatiedatum: