Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overzicht van de Chinese importmarkt voor week 42

In China worden hoge prijzen gemaakt met importfruit

In verband met feestdagen is de Chinese importmarkt deze week niet zo druk als normaal. De omzetsnelheid van veel producten ligt zodoende lager dan in de periode voor de feestdagen. Wel zijn inmiddels de nieuwe Australische mango's van 2017 op de Chinese markt verschenen. Het toegenomen aanbod trekt van veel inkopers de volle aandacht.
 
De huidige lading aan Australische mango's kwam via luchttransport China binnen, wat de reden is voor de zeer goede kwaliteit. Vanwege de feestdagen kregen de mango's een vrij hoge prijs van 500 yuan (€63,85), waardoor de omzet trager liep. Tegelijkertijd zijn ook Kate-mango's uit Sichuan op de markt gekomen. Ook stuurt Thailand nu zijn mango's naar de Chinese markt, wat invloed heeft op de omzet aan Australische mango's.


Australische mango's 


Sichuan Kate-mango's

Naast de mango's is er ook een toename in aanbod van Amerikaanse druiven. Het aanbod aan zwarte druiven zit op het zelfde niveau als voor de feestdagen, terwijl ook de volumes aan rode en groene druiven geleidelijk aan toenemen. Er is een duidelijk voordeel te zien bij de omzet van Amerikaanse zwarte druiven. De prijs voor zwarte druiven per 19L-pak schommelen rond de 360 yuan (€45,97), terwijl de prijs voor rode of groene druiven in hetzelfde verpakkingsformat tussen de 200 en 250 yuan zitten (tussen de €25,54 en €31,92). Bovendien verkopen de zwarte druiven sneller dan de rode en groene rassen. Volgens marktanalyses kent China een slechts een zeer kleine teeltsector voor zwarte druiven, waardoor er sprake is van een grote vraag voor geïmporteerde zwarte druiven. Rode en groene druiven zijn in China daarentegen algemeen verkrijgbaar, waardoor de vraag hiernaar relatief klein is.


Amerikaanse zwarte en rode druiven
 

Toename van het Amerikaanse druivenaanbod

In het midden van oktober werd sinaasappelenseizoen uit Australië en Zuid-Afrika afgerond. De prijs verschilt niet veel met die van voor de feestdagen. De prijzen zijn vrij stabiel, met tussen de 330 en 350 yuan (tussen €42,14 en €44,69) voor Australische sinaasappelen en tussen de 165 en 190 yuan (tussen €21,07 en €24,26) voor Zuid-Afrikaans fruit. Wegens het prijsvoordeel verkopen de Zuid-Afrikaanse sinaasappelen sneller dan de Australische.
 

Zuid-Afrikaanse sinaasappelen

In tegenstelling tot sinaasappelen is het aanbod aan avocado's na de feestdagen toegenomen, maar is de vraag afgenomen. Dit heeft geleid tot lagere prijzen en een tragere omzetsnelheid. Voor de feestdagen werd er wegens de toegenomen vraag met avocado's van veel verschillende importeurs een goede omzet gedraaid. Hierbij was echter nauwelijks sprake van Mexicaanse avocado's. Het gebrek aan aanbod dreef de prijs omhoog naar rond de 170 tot 180 yuan (€21,71 tot €22,99). Na de feestdagen was de prijs van 4 kilo aan Chileense avocado's van goede kwaliteit zo rond de 100 tot 120 yuan (€12,77 tot €15,32) en werd de omzet vrij traag. Omdat de kosten per avocado relatief laag zijn, zijn Chileense avocado's die verpakt zijn per 5,6 kilo (deze week voor rond de 140 tot 160 yuan, oftewel €17,88 tot €20,43) en 10 kilo (in prijs variërende van 180 tot 250 yuan, oftewel €22,99 tot €31,92) populairder dan avocado's verpakt per 4 kilo. Zodoende wordt er met deze verpakkingsformats meer omzet gedraaid.


Chileense avocado's in bulk

Auteur: Yang Shuang

Publicatiedatum: