Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maris Piper blijft favoriet bij Britse aardappeltelers

Britse aardappeltelers hebben hun areaal vergroot met nieuwe rassen. Er zijn ook steeds meer berichten over contracten met retailers waarbij van tevoren prijsafspraken gemaakt worden. 

De Maris Piper blijft echter de meeste gepote aardappel. Het ras beslaat een areaal dat driemaal zo groot is dat van het op één na populairste ras. De rassen waarvan het areaal dit seizoen het meest gegroeid is, zijn Nectar en Melody, met een groei van respectievelijk 1.000 en 700 hectare. Beide rassen zijn korter op de Britse markt dan Estima, waarvan het areaal dit seizoen met naar schatting 400 hectare is gekrompen. 

AHDB-analist Amber Cottingham legt uit dat het areaal voor de verse verkoop dit seizoen gegroeid is en dat het areaal voor industrie-aardappelen verder is afgenomen. Deze verschuiving wordt mogelijk veroorzaakt door de toename van contracten waarmee retailers proberen prijsschommelingen te beperken. "De top 10 blijft veranderen omdat er nieuwe rassen bijkomen die beter beantwoorden aan de eisen van de huidige markt. De grootste verliezers zijn dan ook de oudere rassen die vervangen worden door nieuwe alternatieven. De resultaten zijn te lezen in het AHDB Potatoes Area by Variety Estimate, dat op 30 augustus werd gepubliceerd.

Het totale aardappelareaal dat bestemd is voor de verse consumptie is al voor het tweede jaar op rij gegroeid en beslaat 38% van het totale areaal in Groot-Brittannië. Het areaal van industrie-aardappelen is echter voor het tweede opeenvolgende jaar gekrompen, en bedraagt momenteel 29%. Cottingham vertelt dat de verschillen in het areaal in direct verband staan met de prijzen van het voorgaande seizoen. In 2015-2016 waren de prijzen op de versmarkt goed, evenals gedurende het grootste gedeelte van 2016-2017 en op basis hiervan worden er nieuwe beslissingen genomen."

Een volledig verslag is te vinden op potatoes.ahdb.org.uk
Publicatiedatum: