Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kokosnotenketen transparanter met blockchain

Kokosnoodsignaal: Inzicht in wat de teler verdient

De blockchain wordt door de meeste mensen gezien als een leuk speeltje voor techneuten en bitcoin-handelaren. Fairfood zet zich in voor de rechten van telers en stelt dat blockchain een oplossing voor armoede en onrechtvaardigheid kan zijn. De NGO importeerde 1.000 kokosnoten uit Indonesië met een, dankzij blockchain-technologie, volledig transparant proces. Zo geeft de organisatie een 'kokosnoodsignaal' over de schrijnende armoede onder miljoenen kleine kokostelers en reikt ze de Nederlandse voedingsindustrie, grootverbruiker van kokosolie, een oplossing aan.

Blockchain maakt keurmerken overbodig
Blockchain-technologie maakt veilige, rechtstreekse transacties mogelijk tussen twee partijen. De meest bekende toepassing van de blockchain is natuurlijk de Bitcoin. De blockchain houdt precies bij wie de eigenaar is van welke Bitcoin. Het systeem is robuust en fraudebestendig. En biedt veel meer mogelijkheden dan het handelen in cryptocurrency. "Door neutrale en onbeïnvloedbare data kan de blockchain zelfs een antwoord zijn op de overdaad aan keurmerken", aldus blockchain-specialist Marten van Gils van Fairfood. "Consumenten kunnen via blockchain-technologie met eigen ogen zien dat een producent fatsoenlijk is betaald, en desnoods zelf nog een premie betalen. Dat is betrouwbaarder en effectiever dan het zoveelste label."

Blockchain kokosnoot
Fairfood komt met bewijs voor deze stelling door samen met blockchain-pionier Provenance 1.000 kokosnoten te importeren uit Indonesië. Consumenten kunnen door de noot te scannen kijken waar hij vandaan komt en wat er precies aan wie betaald is. Volstrekt uniek, want binnen de reguliere verkoopprocessen is het zelfs met intensief onderzoek vrijwel onmogelijk om te achterhalen wat een kokosteler voor zijn producten krijgt.

Omvang kokosproblematiek
Wereldwijd zijn er zo'n 16 miljoen kleine kokostelers ('smallholder farmers'). Veel van hen verdienen onvoldoende om hun gezin te onderhouden of leven onder de armoedegrens. De meeste kokos wordt verwerkt tot kokosolie. Nederland is hiervan met 107 miljoen kilo per jaar de tweede verbruiker ter wereld. Uit onderzoek van Questionmark en Fairfood blijkt dat ongeveer 5 procent van alle producten in de supermarkt kokos bevat.

De Fairfood kokosnoot wordt medegefinancierd door de Nationale Postcode Loterij en het stimuleringsproject 'Blockchain for Good' van het SIDN-fonds.

Bron: Fairfood
Publicatiedatum: