Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nog geen einde aan fustdiefstal

Tholen - Diefstal van fust blijft een probleem in de sector. Ook in Elshout, gemeente Heusden, zijn fustdieven actief. Uit de sector kregen we de melding dat de dieven professioneel te werk gaan en bijna geen sporen achterlaten. "Afgelopen week twee inbraakpogingen bij hetzelfde bedrijf, op verschillende locaties. Eén keer succesvol waarbij zeven pallets klapfust gestolen zijn."

Meer diefstal
Eerder deze maand gaf Interpolis ook al aan dat ze zien dat het aantal fustdiefstallen toeneemt. De verzekeraar constateerde dat vooral de groene kratten worden gestolen, de klapkratten. "De inklapbare fusten zijn makkelijk in gebruik en daardoor ook na diefstal makkelijk te verkopen", bevestigt Adri Witlox van Interpolis. "De daders verhandelen de lege kratten, de slachtoffers zijn hun statiegeld kwijt. € 3,86 per krat. Dat tikt aardig aan als er 5.000 stuks worden weggehaald." Interpolis hoort dat deze gestolen fusten bestemd zijn voor de Duitse markt.

De kratten worden in grote getale gestolen. "Niet alleen bij tuinders maar ook bij supermarkten. Daders laden gewoon hun busjes vol en halen fust zelfs uit afgesloten loodsen. Een raampje is zo ingetikt." Bovendien merkt de verzekeraar dat deze de diefstal weinig prioriteit heeft bij de politie. Navraag leert dat er ook niet wordt bijgehouden hoe vaak dit soort zaken voorkomen.

In mei kwamen er bij onze redactie in ieder geval verschillende meldingen binnen over fustdiefstal. Daaruit bleek dat er in mei alleen al minimaal 15.000 klapkratten gestolen zijn - maar vermoedelijk nog veel meer. Interpolis heeft de volgende tips om diefstal te voorkomen:
  • Tip 1: houd uw voorraad zoveel mogelijk beperkt
  • Tip 2: beveilig uw erf en/of uw eigendommen. Bijvoorbeeld met een erfbeveiliging. Wist u dat u deze ook kunt huren?
  • Tip 3: een afsluitbaar hekwerk of toegangshek bij de ingang van het bedrag belemmert diefstal
  • Tip 4: plaats een ruimtedetector, die een inbraakmelding genereert en meldt aan de politie
  • Tip 5: het ideaalplaatje is om kratten te chippen met een GPS. Vanwege de enorme kosten, is deze oplossing alleen geschikt voor grotere afnemers.
  • Tip 6: houd uw voorraad bij. U merkt dan een diefstal tijdig op. In de praktijk komt het regelmatig voor dat een diefstal pas laat – soms zelfs helemaal niet – opgemerkt wordt. Dan loopt u toch een flink bedrag aan statiegeld mis.
  • Tip 7: tot slot: zijn er goederen gestolen? Doe altijd aangifte!