Logie Cassells van LoveHoneyberry vertelt dat de honingbes enorm veel potentieel biedt aan telers in noordelijke streken, waar deze bessensoort uitstekend gedijt. In Europa kan de bes geproduceerd worden van het uiterste noorden van Schotland tot aan Noord-Italië. Dit biedt telers in Noord-Europa een voordeel op de markt, aangezien de bes niet in Spanje kan worden geteeld, zoals dat voor blauwe bessen wel het geval is. Er zal dus minder druk op de markt zijn vanuit het Middellandse Zeegebied.
Jan Marc Schultz van SFI Rotterdam denkt dat consument het beste kennis kan maken met dit nieuwe superfruit in de vorm van sappen of andere bewerkte producten. Honingbessensap van Haskapa heeft al verschillende awards in de wacht gesleept en is zeer goed ontvangen.
"Ik denk dat het riskant is om de honingbes overhaast op de markt te brengen. We hebben maar één kans om dit product bij de consument te introduceren. Als we hen direct verse bessen aanbieden zonder dat de kwaliteit en smaak hiervan volledig ontwikkeld zijn, lopen we het risico consumenten te verliezen. Laten we wachten tot we de naam van het product hebben gevestigd," meent Jan Marc.
Naast het feit dat de introductie van de bes uiterst zorgvuldig dient te verlopen, is er nog een ander obstakel dat de introductie in de EU in de weg staat, namelijk de Novel Food Legislation uit 1997. Deze wet zal eind 2018 gewijzigd worden maar het is nog niet duidelijk of de honingbes in de EU vermarkt mag worden. Jan Marc is daarom van mening dat Zwitserland een goede markt is om mee te beginnen. Afgelopen zomer zijn er wat volumes op de markt gebracht. Het feit dat het land geen onderdeel van de EU is maar wel gelegen is in Midden-Europa zal mogelijk bijdragen aan de bekendheid van het product in omliggende landen.
Janja Postruznik van Haskap Doo is echter optimistischer over het introduceren van verse honingbessen op de consumentenmarkt. Het bedrijf had in 2014 de eerste honingbesplantages in Slovenië. Het bedrijf wordt gevormd door een groep Haskaptelers die tezamen een areaal van 32 hectare bezitten. Het ras dat het bedrijf produceert werd ontwikkeld door Bob Bors van de Universiteit van Saskatchewan en heeft een hoog suikergehalte.
"Het is belangrijk dat we benadrukken dat telers geduld moeten hebben als zij een gezonde en smakelijke bes willen kunnen aanbieden. Er is de laatste tijd veel vooruitgang geboekt op het gebied van nieuwe rassen met een zoete smaak. We hebben telers geadviseerd het fruit niet te plukken voordat een Brix-waarde van minimaal 15 is bereikt. Verder moeten we betere kwaliteitscriteria ontwikkelen met betrekking tot de smaak, vorm en het sorteren van fruit dat niet aan de kwaliteitseisen voldoet," vertelt Peter.