Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Philips Lighting, Staay Food Group, Rijk Zwaan

Eerste vertical farm Europa komt in Nederland

Philips Lighting maakte deze week bekend dat de Staay Food Group, een leidende onderneming in verse groenten en fruit, de eerste city farm van zijn soort in Europa gaat bouwen in Dronten, Nederland, met gebruikmaking van Philips GreenPower LED-belichting. De faciliteit levert aan een van de grootste supermarktketens in Europa en wordt gebruikt voor het testen en optimaliseren van het telen en verwerken van sla om zo klaar te zijn voor de toekomst: op grote schaal telen in verticale faciliteiten.Nieuwe wetgeving vóór zijn
De 900 m2 grote, verticale faciliteit omvat meer dan 3000 m2 teeltruimte en produceert sla zonder gebruik te maken van beschermingsmiddelen. Met de opkomende strengere regels voor restniveaus in sla die in zakjes of schalen is verpakt, moeten supermarkten sla van een steeds hogere kwaliteit en vrij van gewasbeschermingsmiddelen leveren.

Definiëren van groeirecepten
Staay, Philips Lighting en veredelaar Rijk Zwaan werkten samen en voerden de laatste drie jaar intensief onderzoek uit om de beste combinatie van slavariëteiten en teeltrecepten vast te stellen om de gewaskwaliteit en opbrengst te verbeteren. Door het juiste teeltrecept gereed te hebben voorafgaand aan de opening van de nieuwe teeltfaciliteit kan Staay de investeringen sneller terugverdienen.

"Onze plant specialisten bij het Philips GrowWise onderzoekscentrum in Eindhoven voeren proeven uit met zaden van een selectie van de meest geschikte slavariëteiten om de beste teeltrecepten vast te stellen en de groei van het gewas te optimaliseren nog voordat de city farm draait", zegt Udo van Slooten, Managing Director van Philips Lighting Horticulture LED Solutions.Duurzame teelt
"Het binnen telen van sla voor het segment 'vers gesneden' betekent niet alleen het vermijden van alle gewasbeschermingsmiddelen, maar ook een veel lager aantal bacteriën en daardoor een langere houdbaarheidsduur bij de winkeliers. Nu de sla wordt verpakt op dezelfde plaats waar hij wordt geteeld, besparen we op transport voor distributie naar de winkels", zegt Rien Panneman, CEO van Staay Food Group. "Bovendien handhaven we door het vermijden van weersinvloeden een optimale en stabiele productieomgeving die een constante en optimale productkwaliteit garandeert."

Zoeken naar de beste variëteiten
Wim Grootscholten, Marketing en Business Development Manager bij Rijk Zwaan, wereldwijde marktleider in slazaden: "De proeven die we uitvoeren in dit project maken het voor ons mogelijk vast te stellen welke variëteiten optimaal zijn voor teelt in een city farm en ook welke variëteiten de beste smaak en structuur opleveren. Dit helpt ons bij onze voortdurende uitdaging om oplossingen aan te bieden voor de groeiende wereldbevolking. Wij geloven dat city farms steeds belangrijker worden, want voor de toekomst voorzien we meer druk van economie en milieu om groenten en fruit, zoals sla, te telen dichter bij de eindgebruikers."

Eerste van zijn soort
De vertical farms in Europa, die gebruik maken van LED-belichting, waren tot nu toe onderzoekscentra of specialistische producenten die restaurants bedienen. De nieuwe faciliteit van Staay in Dronten is de eerste in Europa die vers gesneden sla voor de retail gaat produceren op grote schaal. De faciliteit start haar productie in de tweede helft van 2017.


Voor meer informatie:
Philips Lighting
www.philips.com

Staay Food Group
Nieuwland Parc 140
3351 LJ Papendrecht
The Netherlands
T +31 180 679 100
F +31 180 621 355
www.staayfoodgroup.com

Rijk Zwaan
Burgemeester Crezéelaan 40
2678 KX De Lier
Netherlands
T +31 174 532 300
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com

Publicatiedatum: