Er is op dit moment nog geen consensus over wat de beste opslagmethodes zijn om de kwaliteit van Honeycrisp-appelen te bewaren en te beschermen tegen risico's als kurkstip. Recent onderzoek wijst echter uit dat de beste strategie een combinatie is van algemeen gebruikte methodes, die samen het risico op kurkstip kunnen verlagen.
"We kunnen zien dat door het gebruik van gekoelde temperaturen als het fruit nog relatief warm is er minder kurkstip ontstaat. Dit werkt vaak, maar niet altijd. Er zijn echter geen negatieve gevolgen door te weinig zuurstof of teveel koolstofdioxide," zegt plantenfysioloog Jim Mattheis van het Amerikaanse ministerie van Landbouw in Wenatchee. Mattheis is tevens een van de auteurs van het onderzoeksverslag, dat in Hortscience wordt gepubliceerd.
Mattheis verzamelde drie jaar lang informatie van verschillende appelteeltbedrijven. Hij kwam er zo achter dat appelen die na de oogst eerst met 1-methylcyclopropeen werden behandeld en de dag erna in koelopslag werden geplaatst het laagste gehalte aan kurkstip hadden. Het hoogste gehalte aan kurkstip werd aangetroffen bij de controlegroep, die na behandeling in reguliere opslag werd geplaatst.
Bron: goodfruit.com