Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chinese groenten uit Malaga

Pak Choi is een belangrijk product belangrijk is uit de Aziatische keuken. Deze oosterse groente is rijk aan vit. A en C en de smaak komt overeen met snijbiet of spinazie. Het is familie van kool en staat bekend als gezond, ideaal voor het verliezen van gewicht, omdat het geen vet bevat en goed te verteren is. Het is tevens erg divers. Het kan worden gebakken, gegrild, wordt gebruikt in soep, loempia's en kerrie of rauw gegeten in salades. Het wordt gevraagd door de Aziatische bevolking die in Spanje verblijft, maar ook door de lokale bevolking, die de kwaliteit ervan de afgelopen jaren heeft ontdekt.

Dankzij deze vraag cultiveren sommige producenten in Malaga deze groente al bijna vijf jaar. Bij Sigfrido Fruit in Vélez-Málaga zijn ze gespecialiseerd in de productie en marketing van avocado's, mango's en kruiden (peterselie, koriander, munt, rozemarijn, basilicum, bieslook) en Aziatische groenten waaronder paksoi en Chinese kool. "Wij begonnen vijf jaar geleden met de productie van paksoi. De groente groeit goed in Malaga en de vegetatieve groei verloopt zeer snel. Het kan het hele jaar geteeld worden hoewel in de lente tijdens de bloei het niet aanbevelenswaardig is," meldt de manager Sigfrido Molina.

Het bedrijf, welke net haar faciliteiten heeft verhuisd naar de groothandelsmarkt Vélez-Málaga, produceert jaarlijks 30 ton aan PakChoi, welke vermarkt wordt in Spanje (Madrid, Barcelona en Valencia) evenals in enkele Europese landen.

Volgens Molina, is het een winstgevend gewas door de snelle groei. Het bedrijf vermarkt zowel de pekinensis, welke het populairst is in Noord-China en wordt verkocht voor ongeveer 90 cent als de chinensis, wat het meest overvloedig is en geconsumeerd en verbouwd wordt in het zuiden van China. In de Chinese geneeskunde wordt ervan uitgegaan dat paksoi over ontstekingsremmende eigenschappen beschikt en wordt daarom vaak gebruikt bij infecties.

Het wordt voornamelijk geteeld in China, Korea en Japan, maar ook in Vietnam en de Filipijnen en nu ook in Europa. In Spanje is een van de regio's met de meeste landbouw traditie El Perelló, in Valencia. Deze gemeente exporteert ca. 3.000 ton per jaar aan Chinese groente naar andere Europese landen. De coöperatie Unió Protectora (Unipro) is pionier in Spanje. Zo'n 30 jaar geleden werd het bijna per ongeluk opgenomen in het assortiment en vandaag de dag is bijna de helft van de omzet (vier miljoen euro) afkomstig van deze productlijn. In de kas van El Perelló, worden meer dan twintig verschillende soorten Chinese groenten geteeld.
Publicatiedatum: