Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Er is dringend behoefte aan een goed hardfruitjaar"

Perenareaal België nadert de 10.000 hectare

Tholen - Hoe ziet de toekomst van de fruitteelt in België eruit? In de afgelopen jaren is een belangrijke verschuiving te zien van appel- naar perenteelt, vanwege de lage prijzen voor appelen. "Deze trend startte 20 jaar geleden en sinds 2008 is het areaal peren groter dan het appelareaal. Deze trend zal de komende tijd blijven doorzetten." In 2011 bedroeg het perenareaal in België 8.324 hectare en voor appelen was dat 7.404 hectare. In 2016 was dat 9.691 hectare peren en 6.491 hectare appelen.

Concurrentie bij appelen te groot
"Het verschil tussen het appel- en perenareaal wordt steeds groter, er komen steeds meer peren in België. We naderen de 10.000 hectare", vertelt Jef Vercammen van pcfruit. "Als het gaat om appelen wordt de concurrentie te groot. De productie in Polen neemt jaarlijks enorm toe en ook in Roemenië wordt veel aangeplant. Zij verkopen tegen veel lagere prijzen en het wordt steeds moeilijker om te onderscheiden met een 'gewone' appel. Daarom kiezen veel telers ervoor om om te schakelen naar peren. Ook een deel teelt nu kersen, dat areaal is ook toegenomen."Conference

Zoals het er nu naar uit ziet blijft Conference nog lange tijd het belangrijkste perenras in België", vertelt Jef. Hij ziet dat er behoefte is aan vernieuwing, maar nieuwe perenrassen nemen nog lang niet een groot aandeel in. "Wij doen onderzoek en adviseren telers en veilingen over nieuwe rassen, maar uiteindelijk kiezen producenten hun variëteiten zelf." Rassen die het volgens hem een goed alternatief zijn, zijn Cepuna en Celina. "Er is vraag naar zulk soort nieuwe peren en ik verwacht dat dit zal toenemen. Toch zullen ze het volume van de Conference niet inhalen, ook niet over tien jaar."

Wie gaat al die peren eten? "Er is veel gezocht naar nieuwe afzetmarkten en die zijn ook gevonden. Toch missen we nog steeds Rusland, de grootste afnemer. De appelprijzen zijn laag, bij peren is het wat beter. Er is dringend behoefte aan een goed hardfruitjaar."

Voor meer informatie:
Jef Vercammen
pcfruit
Fruittuinweg 1
3800 Sint-Truiden (Kerkom)
Tel: +32 (0)11 69 70 80
jef.vercammen@pcfruit.be
www.pcfruit.be