Spanje: Dieven stelen aubergines uit de kas

Door het koude weer en de prijsstijging van bepaalde producten wordt er steeds meer gestolen bij telers in Almeria. De diefstal vindt met name plaats bij teeltbedrijven in het westelijke deel van de regio. 



De diefstal vindt vaak volgens dezelfde manier plaats. Dieven snijden een gat in het plastic om in de overdekte velden te komen en gebruiken de daar aanwezig dozen om gewassen in te laden en mee te nemen. "In de meeste gevallen veroorzaken de dieven geen schade, omdat ze de groenten oogsten zonder de planten te beschadigen. De dieven die bij Pedro Martinez hebben ingebroken, hebben echter wel wat planten vernietigd," zegt Andres Gongora, provinciaal secretaris van COAG Almeria.

"Ik heb 9.000 m² aan teeltkassen. De dieven hebben ongeveer 4.000 kilo aan aubergines gestolen. Ze hebben een verticale snee in de insulatie aangebracht, een aantal draden doorgesneden, wat planten beschadigd en veel aubergines op de vloer laten liggen. Ze hebben zowel kleine als grote en middelgrote aubergines meegenomen. Ze hebben zelfs wat aubergines meegenomen die pas over een paar weken klaar voor de oogst zouden zijn," aldus Pedro Martinez. Hij dringt er bij de autoriteiten op aan om meer waakzaam te zijn in plattelandsgebieden. "We kunnen dit niet hebben, net nu onze producten zo'n goede prijs kunnen krijgen."
 


De landbouworganisatie COAG zegt dat telers niet in staat zijn om over dag te werken en 's nachts hun bedrijven te bewaken. "We hebben om spoedberaad gevraagd met de Guardia Civil en de Roca-groepen om deze situatie onmiddellijk aan te pakken. De velden moeten beter worden bewaakt en we blijven daarom om meer ondersteuning vragen. Ook adviseren we telers om alle gevallen van diefstal te melden, zelfs al gaat het om iets kleins of als de schade miniem is. Hierdoor krijgt de overheid alle informatie die nodig is."

Ook heeft het COAG een oproep gedaan naar exporteurs en handelaren om melding te maken van enige verdachte activiteiten. "We moeten allemaal alert zijn en de dieven helpen vangen die onze velden, kassen en opslagplaatsen leegroven," zegt Gongora tot slot.

Meer informatie:
COAG Almería
Andrés Góngora Belmonte
Secretario provincial
Tel.: +34 619 301 754


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven