Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Niet illegaal maar wel vergrote kans op ziekten

Schotse telers gebruiken Engels pootgoed

Er zijn weer Engelse pootaardappelen gebruikt in Schotland. Uit de laatste gegevens blijkt dat er in 2016 18 rassen ten noorden van de grens zijn gepoot. Dit is toegestaan volgens EU-regels zolang de aardappelen gecertificeerd zijn maar het verhoogt wel het risico op ziekten zoals bruinrot en ringrot.

Dit is met name het geval wanneer de Engels pootaardappelen werden geteeld met Nederlands of ander Europees pootgoed. De ervaring leert dat als ziekten eenmaal aangetroffen worden zij nauwelijks nog te bestrijden zijn.

Volgens Colin Herron, directeur van McCains Foods Schotland, is het van vitaal belang dat Schotse telers uitsluitend pootgoed gebruiken dat in Schotland geproduceerd wordt door telers die onderdeel uitmaken van het Safe Haven programma.

Hoewel niet bekend is gemaakt om welke rassen en telers het gaat, blijkt dat één vracht uit Noord-Ierland afkomstig is, drie uit een beschermd gebied in Northumberland en vier uit niet-beschermd gebieden in Engeland. Volgens Herron vormt deze laatste partij het grootste gevaar.

Volgens Gerry Saddler, voorzitter van het Schotse Agrarische Adviesorgaan, SASA, worden veel van deze aardappelen nabij de Engelse grens geteeld omdat daar bedrijven zijn die aan beide kanten van de grens belangen hebben. "Desondanks is het noodzakelijk om producenten erop te blijven wijzen geen risico te nemen met pootgoed dat zij buiten Schotland inkopen," aldus Saddler.

"Zorgvuldig inkopen is de enige manier om ziekten buiten de deur te houden en dan hebben we het niet alleen over bruinrot en ringrot. In Europa komen andere ziekteverwekkers voor die wij hier zeker niet binnen willen halen."
Publicatiedatum: